Uudised

Põlvamaa lasteaednikud külastasid sõprussuhete juubeliaastal Bad Segebergi lasteaedasid

Oktoobrikuu viimasel nädalal külastasid Põlvamaa lasteaiad sõpruslasteaedasid Bad Segebergis Saksamaal. Käesolev aasta on eriline, kuna Põlvamaa ja Bad Segebergi sõprussuhete loomisest täitub kolmkümmend aastat.

Kohalikest lasteaedadest omavad aastast 2017 sõpruslasteaeda Saksamaal seitse toredat maja :  Saverna Sipsik, Põlva Lepatriinu ( Mesimumm, Tilsi Muumioru), Põlva Pihlapuu ( Vastse- Kuuste), Räpina Vikerkaar ning Krootuse Pesapuu. Reisi eesmärgiks oli ametialaste kogemuste vahetamine, erineva kultuuri,-ja keeleruumiga  tutvumine, uute ideede ja lahenduste jagamine ning üksteise toetamine.
 
Tähtis ja oluline on, et toimuks pidev enesetäiendus ning, et lasteaiaõpetaja püsiks oma ametis alati „ värske” ja loovalt huvitavate ideede genereerijana. Põnevad ja sisutihedad viis päeva Bad Segebergis suutsid meile kõigile seda pakkuda. Kahel päeval külastati kohalikke sõpruslasteaedasid ja osaleti nende poolt pakutavates programmides. Osaleti ühistegevustes, käidi koos lasteaia lastega kesklinnas turupeal iganädalasi puu-ja köögivilju ostmas. Tervise turgutamiseks käidi õuerühmaga metsas uut ja põnevat avastamas. Peab ära mainima, et Saksamaal on õuelasteaiad ja õuerühmad väga levinud ja lapsevanematele teretulnud. Tutvuti Hamburgi linna ja sealse ooperimajaga. Tervitati martsipani sünnikohta, imelist Lübeckit ning külastati kuulsat vanaaja Holstentori väravaid ja muuseumit. Muljeid on palju, mida jagada. 
 
Viimasel õhtul enne tagasilendu Eestimaa poole toimus  sõpruslasteaedade  ja Bad Segebergi maakonna esindajatega meeldejääv koosviibimine. Nimetame seda tänuõhtuks, sest olime südamest tänulikud kõigile, kes meid vastu võtsid ja nii imeliselt toredaid hetki pakkusid. Loodame südamest, et pakkusime võõrustajatele ka omaltpoolt palju sõprustunnet ja soojaid hetki.
Rõõm on tõdeda, et „ sõpruse sild” Põlvamaa ja Bad Segebergi lasteaedade vahel pole kadunud, vaid pigem muutunud ajas tugevamaks.
 
Kõige selle ilusa ja meeldejääva eest võtan siinkohal loa kõigi reisil osalenud Põlvamaa lasteaedade eest ning tänan südamest meie toetajaid, tänu kellele sai meie reis taaskord teoks.
 
Suured tänud hr. Rüdiger Jankowski, kes meid soojalt vastu võttis!
Suur aitäh Põlvamaa Omavalitsus Liit ja pr. Eve Neemsalu, tänu Teile saime taas kogemuse võrra rikkamaks.
Külalisi Saksamaalt ootame kevadiselt soojale Põlvamaale 2025. aastal.
 
Aitäh teile Põlvamaa lasteaiad usalduse ja kõige ilusa eest!
 
Jaanika Rämson
Põlvamaa lasteaedade esindaja, sõprussuhete koordinaator
eu