Uudised

Põlvamaal tunnustati parimaid ettevõtjaid ja vabaühenduste esindajaid

Neljapäeval, 16. novembril tunnustasid Põlvamaa Arenduskeskus ja Põlvamaa Omavalitsuste Liit Maantemuuseumis piduliku vastuvõtuga Põlvamaa 2023. parimaid ettevõtjaid ja vabaühenduste esindajaid ning samuti anti välja ettevõtlikuma kooli tiitel. Oma tänukirjad andsid üle ka Põlvamaa Partnerluskogu ja Piiriveere Liider.

Ettevõtteid tunnustati neljas kategoorias.

PÕLVAMAA MASTIMÄNNI tiitliga tunnustatakse ettevõtet, mis on tegutsenud üle viie aasta; ettevõttes töötab vähemalt 10 inimest; see on oluline piirkonnale ning on edukas, stabiilne ja jätkusuutlik.

MASTIMÄND 2023 on Mastimänd 2023 on Acino Estonia OÜ ja ettevõtte juhatuse liige Katrin Madissoo.

Põlvamaa Mastimänni eelkäija oli üks esimesi erakapitalil aktsiaseltse kogu lagunevas Nõukogude Liidus. Arenetud on avalikkuse eest pigem varjul, aga samas pidevalt ja muljetavaldavalt. Omanikeringis on toimunud mitu vahetust, aga tegemist on olnud lugupeetavate maailmafirmadega, kes on väärtustanud kohalike töötajate arengut. Täna töötab firmas üle 100 töötaja, kusjuures paljud neist teenindavad lisaks Põlvas asuvale tehasele ka Šveitsis paiknevat emafirmat. Me oleme Põlvamaal oma tugeva mastimänniga nii ära harjunud, et kuidagi liiga loomulik on olnud farmaatsiatehase olemasolu Jaama tänaval.

TÕUSEV TÄHT on ettevõte või ettevõtjad, kes on käivitanud keskkonnasõbraliku ja innovaatilise protsessi ja toote. TÕUSEV TÄHT 2023 on käivitanud uue aktiivse puhkuse võimaluse Põlvamaal. Meil  on nüüd  Põlva järvel wakepark koos kohviku, tünnisauna ja vahendite laenutusega. Suve jooksul on korraldatud põnevaid üritusi pakkudes võimalusi igale vanusegrupile Põlva rannas aktiivselt aega veeta. Eks iga uue põnevuse loomine leiab nii- ja naasugust vastukaja, aga Põlva valla otsus investeerida wakepargi rajamisse ja leida sellele ideaalne kogenud operaator on täiega täkkesse läinud. Selle aasta TÕUSEV TÄHT on  Põlva Wakepark OÜ ja Martin Bachmann

PÕLVAMAA PÄRL on ettevõtte, kes on tuntud väljaspool maakonda ja on oma tegevusega panustanud Põlvamaa atraktiivsuse suurendamisele. PÕLVAMAA PÄRLIKS 2023 on ettevõtte, kes on tuntud mitte ainul igale Põlvamaalasele  vaid ligimeelitav lõhn levib ka tugevalt väljaspoole maakonda. Selle juht ja hing on ääretult ettevõtlik ja teisi ettevõtjaid kaasav. Ta on mitmete algatuste eestvedaja ja inspireerija.  Tas panustab rohkemasse, kui vaid oma ettevõtte arengusse.  Juba aastaid jagab oma kogemusi nii mentori- kui koolitajana. Tema turundusteod pälvivad alati ka meedia tähelepanu. Põlvamaa Pärl  on Talupood OÜ ehk  Tillu kohvik ja kohvikuperenaine Eve Veski

ETTEVÕTLUSE EDENDAJA on üksikisik, ettevõte, organisatsioon või omavalitsus, kes on oma tegevusega otseselt või kaudselt aidanud kaasa Põlvamaa ettevõtluse arengule. ETTEVÕTLUSE EDENDAJA 2023 on Britney OÜ ja Jaan Koort.  Me ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes oleks kuulnud, et see mees ütleks EI või et „ei ole võimalik“. Kõik peod saavad peetud, on siis pulm, juubel, matus või lihtsalt pidu. Kui ta enda valduses peomajad puupüsti täis on, siis tuleb oma aksessuaaridega sinna kuhu täpselt vaja on. Selline ongi ettevõtlikkuse musternäidis, minge ja õppige temalt kuidas naerulsui 24+ tundi päevas on võimalik  rahvale hinge- ja kõhurõõmu pakkuda.

PÕLVAMAA ETTEVÕTLIK KOOL 2023  on Friedebert Tuglase nimeline Ahja Kool.

Ahja Kool on üks 221st Ettevõtliku Kooli haridusprogrammiga liitunud õppeasutusest ja kooli põhiväärtusteks on õpihimu, koostöö ja ettevõtlikkus. Ettevõtlikule maakoolile omaselt rakendatakse selles koolis ettevõtliku õppe põhimõtteid nii ainetundides, huvitegevuses kui koolikorralduses. Koolis toimub majandus-ja lõimitud karjääriõpetus, õppetöös kasutatakse erinevaid digilahendusi-ja vahendeid, koolitatakse nutiõpilasi, toimuvad regulaarsed koolikohvikud ja Rohenädalad keskkonnahoiu teemadel. Kooli traditsioonilist üritus Mõ-Su-Li (mõtle, suhtle, liigu) on oma olemuselt ettevõtlikkuse kehastus.

PÕLVAMAA KODANIKUÜHENDUS 2023 on MTÜ Lutslased. Lutslased on külaselts, kes on juba aastaid silma paistnud oma toimekusega. Ühised peod ja talgud, suvised ja talvised matkad, teemaõhtud, väljasõidud teistesse Eesti piirkondadesse. Külaelanikud löövad juba aastaid kaasa külaseltsi enda alal toimuvatel vabaõhuetendustel ja seda nii näitlejate, muusikute kui ka taustatöötajatena.

AASTA VABATAHTLIK 2023 on Elar Edesi, kes võttis oma tööde ja tegemiste kõrval südameasjaks Põlva Jakobi kooli iseseisvumise ja tegi kõik selleks, et kooli ei suletaks. Tänu heale koostööle kirikuga ja kohalike elanikega suudeti kool õppeaastaks avada ja toimima saada.

AASTA KODANIKUALGATUS 2023 on MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus. Mure söömiskõlbuliku toidu pärast, mida tonnide viisi igal aastal prügikasti visatakse, pani seitset tegusat naist otsima lahendust mugavaks ja ohutuks toiduringluseks. Veebruari lõpus avati Põlvas maakonna esimene päikesepaneelidel toimiv innovaatiline toiduringluskapp, mis on kogukonna poolt hästi vastu võetud. Tänaseks on Põlva toidukapi kaudu päästetud juba mitu tonni toidukraami, mis muidu prügikasti visataks.

SÄDEINIMENE 2023 on Tiia Viilu. Selle aasta Põlvamaa sädeinimene on Jakob Hurda nimelise Põlva Rahvahariduse Seltsi eestvedaja, kes on võtnud südameasjaks Põlvamaa au ja uhkuse, Jakob Hurda pärandi säilitamise ja väärtustamise. Ta on andnud suure panuse iseseisva Põlva Jakobi Kooli loomisse ja oli üks Jakob Hurda Rahvustoidufestivali peakorraldajatest.

Põlvamaa Partnerluskogu väljaantava Märka LEADERit  tunnustuse pälvisid Ahja Kultuuriselts Aya Häärber LEADER toetuse kaasabil mõisaparki madalseiklusraja loomise eest ja Põhjala Teetalu, mis rajas LEADER kaasabil ürtide kuivatuskompleksi.

Põlvamaa Arenduskeskus kuulutas koos ettevõtjatega oktoobri algul välja fotokonkursi „Jõuluaeg Põlvamaal“, mille eesmärk oli leida Põlvamaast uusi ja huvitavaid fotosid, mis väljendaksid maakonda muinasjutulise jõulumaa võtmes. Konkursile laekus 73 unikaalset fotot, mis pandi rahvahääletusele. Fotokonkursi võitjad on: Kairi Kuklas ja Katrin Allas. Jõulumaa tiimi lemmik oli Kristiina Tohv.

Põlvamaa aasta bussijuht on Urmas Kottisse.

Põlvamaa tunnustamisüritust korraldasid ja rahastasid Põlvamaa Arenduskeskus ning Põlvamaa Omavalitsuste Liit. Ettevõtjate tunnustamist toetati Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist, vabaühenduste tunnustamist SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali kaudu.

 

Lisainfo:

Sander Silm
Põlvamaa Arenduskeskuse
kommunikatsioonispetsialist
566 212 85
sander.silm@polvamaa.ee

eu