Sündmused

Sündmused

Taevapargi pühitsemine. “Ilusad naised / Arnakuluit” inuitid Tamara Takpannie ja Kathy Kettler

Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus
Tamara Takpannie on õppinud traditsioonilist kurgulaulu maailmakuulsa kurgulaulja Charlotte Qamaniqi`i juures. Kanadast, Nunavutist Iqaluitist pärit laulja kasutab kurgulaulu igapäevaelus kui meediumit inuitide kultuuri hoidmiseks, taaselustamiseks ja edasi kandmiseks.

Kathy Kettler on inuk, kes esitab kaasaegset ja traditsioonilist inuitide kurgulaulu. Kathy, kelle juured on Kangiqsualujjuaqis, Nunavikis, Quebecis, on elanud Lõuna-Kanadas, säilitades samal ajal tugeva sideme oma kultuuriga inuitidest sõprade, vanemate ja pere kaudu. Kathy õppis kurgulaulu oma õe Karini käest ning on aastaid esinenud nii kodumaal kui ka rahvusvahelisel areenil.

Kontserdi pealkiri „Arnakuluit“ tähendab tõlkes „Ilusad naised“, mis selgitab hästi ka esinemise sisu. Nimelt harrastavad arktiliste rahvaste kurgulaulu üksnes naised ja seda põhjusega: tavapäraselt oli meeste ülesandeks küttimine ja kalastamine, tegevused, mis viisid neid päevadeks igluküladest eemale. Nagu inimasustus, nõnda ka fauna on karmides polaaroludes kasin ja üksteisest kaugel paiknev. Et kogukonda pika pimeda talve jooksul värske toiduga varustada, pidid kütid kelkude, koerte ja laagrivarustusega tihtipeale jääd mööda hülgeid või jääkarusid jälitades nädalateks pered kaugele omapäi jätma. Samal ajal oli naiste töö hoida lapsed ja endid söönutena lühikese suve jooksul kogutud varudest ning iglukoldes tule alati hõõgvel pidada. Aja sisustamiseks hakkas kodu hoidev naissugu üksteise juures külas käies kolde juures laulma. Külmas arktilises kliimas on laulmisel aga omad ohud, pärani suuga õhu ahmimine võib lõppeda haige kurgu või kopsupõletikuga. Nõnda kujunes välja loodushäälte võistu imiteerimise kunst kinnise suuga, mis samas seab hääleaparaadile kõrgendatud nõudmised. Ühtlasi suutsid tõelised virtuoosid sel moel ka esivanemate hingedega ühendusse astuda ning neilt vajadusel abi paluda.

Kontserdil kuuleb traditsioonilisi inuitide kurgulaulu, milles on arktilist õhustikku ja kauge kultuuriruumi kaja. Kõrvuti kurgulaulu demonstreerimisega tutvustatakse selle ajaloolist tausta ja tähendust. Lisaks laulmisele kasutab Kathy esinemise ajal traditsioonilist inuitide trummi. Koos on Tamara ja Kathy laulnud 2017. aastast alates.

Festival „Taevapargi pühitsemine“ (16. – 25. august 2024) toob Kagu-Eesti väikelinna kokku eklusiivsed esinejad tervest maailmast- Gruusiast, Jaapanist, Türgist, Kanadast, Šotimaalt, Saksamaalt, Prantsusmaalt jm. Publikut ootab sümbioos maailmakultuurist ja maailmausunditest läbi muusika, rituaalsete etteastete ja tantsu. Taevapark pühitsetakse 8 eriilmelise pühitsuskontserdiga. Sündmused toimuvad lisaks Põlva Kultuurikeskusele Põlva Maarja kirikus ning Intsikurmu metsapargis.

Festival kuulub Euroopa Kultuuripealinn Tartu2024 põhiprogrammi.

Sündmust toetavad: Euroopa Kultuuripealinn Tartu2024, Coop Põlva, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Põlva vald, EU-Japan Fest.

Korr
Piletiinfo:
12 - 15€
eu