Kanepi uudised

Kanepi uudised

Kanepi Festival avatakse kanepipõllul
2022-06-29 14:33:00

Põlvamaal Kanepi vallas toimub 22.-23. juulil 2022 põnevust pakkuv Kanepi Festival, mille raames avatakse nelja hektari suurune kanepilabürint, toimub Eesti populaarsete artistide kontsert ning leiab aset tööstusliku kanepi kasulikkuse ja kasutusvõimaluste tutvustamine.

„Meil on plaanis luua kanepilabürint, mis rajatakse nelja hektari suurusele kanepipõllule Savernasse, Tallinn-Tartu-Luhamaa maantee äärde. Põllu sisse loodud labürindi avame 22. juuli õhtul Savernas Genka ja Paul Oja kontserdiga, millele järgneb 23. juuli õhtul pidu Jõksi laululaval, esineb legendaarne peobänd Hellad Velled, esmakordselt toimub üllatuslik Mutidisko. Pidu jätkub saatest „Eesti otsib superstaari“ tuule tiibadesse saanud noore ja andeka laulja Andreas Palli kontserdiga ning peale seda astub lavale Eesti poprokkbänd Traffic,“ tutvustab Kanepi Festivali ideed Kanepi Vallavalitsuse kultuuri ja avalike suhete nõunik Kerli Koor.

Saverna Põhikooli staadionil toimuvad 23. juulil kell 11-14 mängud ja tegevused kogu perele. Avatud on mitmeid töötoad, Karlova Grõlli välikohvik, rodeo, batuut ja õnneloos, lisaks veel kloun Ummi Show ja Saverna isetegevuslaste kontsert.

Kanepilabürint jääb külastajatele avatuks vähemalt septembri lõpuni. „Plaanime selle aja jooksul teha labürindis mitmeid erinevaid tegevusi ning paigaldada infotahvlid tööstusliku kanepi kasutusvõimaluste kohta. Kanepikasvatajad kurdavad ikka, et iga aasta käivad inimesed nende põllul saaki kahjustamas, sest kanepitaim on ju inimestele põnev,” räägib Koor. „Meie loomegi sellise põllu, kus saab kõndida ja uudistada ning mille eesmärk on laiendada inimeste silmaringi. Huvilised saavad siseneda labürinti ning otsida sealt üllatavate faktidega märgistatud teed väljapääsuni.”

2022. aasta Kanepi Festivali korraldajad on Kanepi Vallavalitsus, Kanepi Seltsimaja, Saverna ja Krootuse külakeskused ning Kanepi ja Saverna Avatud Noortekeskused.

Tööstuslikust kanepist tehakse ehitusmaterjale ja isegi raha

Kanep (ladina keeles Cannabis sativa) on üks vanemaid kultuurtaimi, mida kasvatatakse vastupidava kiu ja õlirikaste seemnete saamiseks. Paraku kiputakse sageli ajama omavahel segi Cannabis sativa ja Cannabis indica taimi, aga viimane on narkootiline kanep, mille tetrahüdrokannabinooli (THC) sisaldus taimes on üle 0,2%. Kui THC sisaldus on alla 0,2%, on tegemist tööstusliku kanepiga.

Harilikust tööstuslikust kanepist valmistatakse biomassi, ehitusplokke, soojustusvilla, geotekstiile, õli, värve, loomasööta, kütet, isolatsioonimaterjale, seepi, riiet, paberit, aga ka näiteks teed. Kanepiõli kasutatakse kosmeetikas, toitudes, puhastusvahendites. Kanepiseemneid lisatakse ka leivale, salatitele, pudrule, hautistele ja näiteks šokolaadile.

Tööstusliku kanepi kiud on tugevamad ja paindlikumad näiteks puuvilla või puidu omad. Samuti kasvab ja taastub tööstuslik kanep kiiresti, saades koristusvalmiks umbes saja päevaga. Ühelt hektarilt on võimalik korjata 8-10 tonni kanepitaimi. Lisaks imab tööstuslik süsinikdioksiidi ning vabastab hapnikku rohkem kui puud. Kanepitaimed ei kurna maad, vaid rikastavad seda. Tööstuslikku kanepit kasutatakse ka rahatähtedes, sest kanepist tehtud paber on tugevam ja lisaks ka veele vastupidavam.

Lõuna-Eesti tähtsamate sündmuste ja põnevamate paikade tutvustamine toimub koostöös 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna Tartu sündmuste planeerimisega. Veerand Eestit ehk Tartu koos Lõuna-Eestiga teeb kultuuripealinna egiidi all Eestis midagi sellist, mida varem pole tehtud! Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 viib ellu revolutsiooni ka keskkonnahoidlikus kultuurikorralduses ning kõik Tartu 2024 sündmused on korraldatud sama juhise järgi ehk samu keskkonnahoidlike põhimõtteid arvestades.

Rohkem infot Kanepi Festivali kohta: www.kanepifestival.ee

Allikas: Tartu2024 Foto: Keitlin Kõoleht

 

eu