Uudised

Mis toimub Kulikovkas?
2022-04-28 11:28:00

Alates Vene Föderatsiooni täiemahulise sissetungi algusest Ukraina territooriumile 24. veebruarist kuni 10. aprillini 2022, toimus Tšernihivi oblasti Kulikovka kogukonnas aktiivne sõjategevus, kuid suuresti tänu soodsale geograafilisele asukohale pääses kogukond suurematest kahjustustest.

Kulikovka kogukond asub Tšernihivi oblasti südames ega piirne otseselt agressorriikide Venemaa ja Valgevenega, nii et õnneks seda ala ei okupeeritud. Kogukond asub ka 30 km kaugusel maanteest, mis ühendabTšernihivit ja Kiievit.

Kuid piirkonnas toimunud aktiivse võitluse tulemusena hävitati Kulikovka kolm küla. Kõige enam said kannatada äärmised külad Grabivka, Baklanova Muraviyka ning osaliselt Orlivka ja Drozdivka. Nii hävis Grabivkas täielikult 10 maja, veel 63 maja said erineval määral kahjustada. Baklanova Muraviykas hävis täielikult 15 maja, veel 9 sai tõsiselt kannatada. Orlivkas sai kannatada umbes 10 maja. Drozdivkas hävis kahekorruseline kortermaja, kus 4 perekonda jäi korterita.

Märtsis tabas Kulikovka kogukonda vaenlase suurtükiväetuli ja piirkonda pommitati lennukitelt. Ühe õhulöögi tagajärjel said kahjustada Kolose loomakasvatuskompleksi farmihooned ja häiritud logistika tõttu tabas piirkonda esmatähtsate kaupade puudus. Selle probleemi lahendas osaliselt erinevate heategevus- ja vabatahtlike organisatsioonide humanitaarabi.

Sõja algusest on Kulikovka kultuuri-, vabaaja- ja loomekeskuses töötanud humanitaarabi kogumiskeskus. Siin kogutakse riideid, hügieenitarbeid ja toiduaineid ning jagatakse neid vastavalt vajadusele migrantidele ja kogukonna elanikele. Kulikovka kogukonnast sai aktiivse vaenutegevuse perioodil suur humanitaarkeskus. Siin hoiti ja transporditi Tšernihivile ja teistele Tšernihivi oblasti kogukondadele antud humanitaarabi.

Kulikovka kogukonna kaudu evakueeriti umbes 2000 inimest. Mitu tuhat põgenikku Tšernihivist ja seda ümbritsevatest kogukondadest põgenes sõja eest Kulikovkasse, kus nad registreeriti põgenikustaatuse saamiseks. 10. aprilliks olid Tšernihivi oblasti okupeeritud külad vabastatud ja praegu töötavad piirkonnas sapöörid, et demineerida alasid. Külanõukogu erikomisjon on algatanud uurimise kannatanud külades toimunud majade ja hoonete hävitamise asjus, et inimesed saaksid riigilt hüvitist eluaseme kaotamise eest.

Võimud ja vabatahtlikud toovad piirkonda humanitaarabi ja kommunaalteenistus tegeleb asulate heakorrastamisega. Raiutakse maha kahjustatud puud ja põõsad, viiakse ära prügi ja korrastatakse lillepeenrad. Raudteeühendus Tšernihivi ja Kiieviga on taastatud. Samuti on taastatud kohalikud bussiliinid ja  põldudel on alanud külvikampaania. Täna naaseb Kulikovka kogukond tavaellu, kuid sõda Ukraina ida- ja lõunaosas jätkub.

Ukraina relvajõud osutavad agressorile julgelt vastupanu ja vallutavad tagasi Ukraina alasid. Raketi- ja õhurünnakud teistes Ukraina piirkondades ei lõpe ja Kulikovka kogukond töötab ja palvetab Ukraina võidu eest selles kohutavas sõjas, olles siiralt tänulik Eesti sõpradele moraalse ja materiaalse toetuse eest ja samuti Eesti Vabariigile Ukraina toetamise eest Euroopas.

eu