Uudised

Uudised

Põlvamaa ja Bad Segeberi  lasteaednikud ühendasid taaskord  koostöö ja sõpruse sillad
 
2022-06-06 17:13:00

Maikuu teisel nädalal külastasid Põlvamaad Saksamaa sõprusmaakonna Bad Segebergi lasteaedade esindajad. Koos lasteaednikega osales reisil ka projekti eestvedaja ning pikki aastaid maakondadevahelist rahvusvahelist koostööd arendanud Rüdiger Jankowski. 

Tänaseks omavad sõpruslasteaedasid Bad Segebergis kuus Põlvamaa lasteaeda: Saverna, Vastse-Kuuste, Krootuse, Räpina, Põlva Lepatriinu ja Tilsi. Lisaks Mikitamäe lasteaed, kes koostöö loomise hetkel kuulus Põlvamaa koosseisu. Suhete algusaeg jääb aastasse 2017, kui Rüdiger Jankowski tegi ettepaneku viia kokku kahe riigi maakonna  alushariduse töötajad. Eesmärgiks ametialaste kogemuste vahetamine, üksteise toetamine, erinevate kultuuridega tutvumine, keeleoskuse praktiseerimine ning uute ideede genereerimine. Kõik ikka selleks, et toimuks pidev enesetäiendus ja üksteiselt õppimine.

Saksa külaliste reis Põlvamaal kestis neli päeva. Kahel päeval külastati kohalikke sõpruslasteaedasid, kus tutvuti meie  lasteaia igapäevatööga. Külalised olid oodatud ning kaasatud rühmategevustesse, mis pakkus põnevust, uusi ideid ja innukaid mõtteid edaspidiseks. Omaltpoolt tutvustasime  sõpradele meie kultuuri ning  kohtumisi  erinevate  ilusate paikadega Põlvamaal. Külastati Taevaskoja matkarada, Räpina sadamat, kuulati ja vaadati  laste laulu-ja tantsupeo "Olõs mul üts” peaproovi ning püüti suhelda ja üksteisest aru saada, et mitte unustada, meile juba aastatetaguselt omandatud võõrkeeli.

Kokkuvõttes olid  külalised  ühisel arvamusel, et eesti keel kõlab nende jaoks pisut sarnasena rootsi keelele, kuid mis on nende jaoks väga keeruline õppida. Sellest hoolimata omandati reisi lõpuks nii mõnedki eesti keelsed sõnad ja lihtsamad väljendid.

Reisi  eelviimasel päeval sõideti  koos lasteaedade esindajatega väljasõidule Tartusse, kus vihmast ilma trotsides tutvuti linnasüdames asuvate vaatamisväärsustega: Tartu Raekoda, Tartu Ülikool, külastati erinevaid kohvikuid ja kaupluseid.

Sõpruslasteaedade ühiskohtumine lõppes Räpina Loomemajas pidulikul koosviibimisel, kus osalesid maakonna kõik sõpruslasteaiad koos esindajatega. Tervitussõnad kõigile külalistele ja kohalikele lasteaedadele andis edasi Räpina  vallavanem pr. Enel Liin. Õhtu jooksul jagati  meeneid ja  meenutati põnevalt veedetud aega Põlvamaal. Räägiti  tulevikuplaanidest ning sõlmiti omavahelisi kokkuleppeid edaspidiseks koostööks ja suhtlemiseks. Maitsti eesti toitu ning meeleolu loomiseks  kuulati ja püüti kaasa laulda eesti keelseid tuntud  laulusid. Meie saksa külalistel  jagus kiidusõnu kõigele, mida Põlvamaa koos siinsete  toredate inimestega neile pakkus.  Tagasisidena saime vastuseks kui ühest suust: "Meil on teilt palju õppida!”

Järgmisel aastal täitub kolmkümmend aastat Põlvamaa ja Bad Segebergi maakonna  omavahelistest sõprussuhete loomisest. Sel puhul on meie lasteaedade esindajad taaskord oodatud Saksamaale. Lubasime, et tuleme ning seniks õpime keelt ja hoiame suhteid!  Tänud Rüdiger Jankowskile  ja Bad Segebergi lasteaedadele!
Soovin Tänada siinkohal kõiki, kes andsid oma panuse  projekti läbiviimisel.  Erilised tänud Põlvamaa Omavalitsuse Liidule.

Jaanika Rämson
Sõprussuhete koordinaator
Räpina Lasteaed Vikerkaar õpetaja

eu