Uudised

Uudised

Lõuna-Eesti memme-taadi pidu tõi kokku sajad lauljad ja tantsijad
2022-06-09 07:46:00

5. juunil toimus Põlva Intsikurmus XXVIII Lõuna-Eesti memme-taadi pidu, mis oli kantud teemast "Muusika meid ühte seob".

Päikeselisel pühapäeval kogunes Põlvasse ligi 800 lauljat, tantsijat ja pillimängijat, et pidada XXVIII memme-taadi pidu. Lisaks kollektiividele Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakondadest, osalesid peol ka külalised Tartu- ja Järvamaalt. 

Kui hommikupoolikul harjutasid kohaletulnud Intsikurmu laululaval ühist sammuseadmist ja viisipidamist, siis pealelõunaks olid proovid peetud ja pidu võis alata. Pidu sai alguse traditsioonilise rongkäiguga. Jakob Hurda monumendi juurde kogunenud peolised sammusid ühiselt Intsikurmu lauluväljakule, kus peo juhatasid lauludega sisse Urmas Kalla ja folklooriansambel Käokirjas. 

Maakondade kavad vaheldusid ühiste laulude, tantsude ja pillilugudega, kuhu oli valitud ka Põlva maakonna autorite loomingut.  Rahva pani kaasa elama, paljudest esinejatest tunduvalt vanem, aga samas vitaalne ja endiselt heas vormis Voldemar Kuslap, keda saatis akordionil Martin Trudnikov. Pika ja põhjaliku peo lõppedes andsid Põlvamaa esindajad pidulikult üle peo vimpli järgmisele peo korraldajale Võrumaale.

Pidu korraldavad kordamööda Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakonnad. Ühine suursündmus annab esinemisvõimaluse nelja maakonna eakate laulu- ja tantsukollektiividele ning rahvamuusikutele. Et osalemisrõõmu jätkuks rohkematele on peole alati oodatud ka nooremad taidlejad ning külalisesinejad. 

Peo lavastaja Helje Põvvat, kunstnik Epp Margna, rahvamuusikute liigijuht Krista Sildoja, kooride liigijuhid Saidi Tammeorg ja Ester Liblik, tantsijate liigijuht Esta Sokman. Peo toetajad Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital, Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus, Kanepi Seltsimaja.

XXVIII Lõuna-Eesti memme-taadi peo korraldas MTÜ Ruusa kultuuri- ja noorteühing koostöös Põlvamaa Arenduskeskuse, Põlvamaa Omavalitsuste Liidu, Eesti Rahvakultuuri Keskuse Võru, Valga ja Viljandi maakonna rahvakultuurispetsialistidega.
 

Foto: Taavi Nagel

eu