Uudised

Uudised

Põlvamaal toimus Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu maaraamatukogude suveseminar 
2022-06-20 13:30:00

15.-17. juunil toimus Põlvamaal Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu maaraamatukogude sektsiooni 31. suveseminar, mis  kandis pealkirja "Raamatukoguhoidja kogukonna vedurina". Seminarist võttis osa ligi 40 raamatukoguhoidjat kõigist maakondadest.

Seminari lükkasid Põlva Keskraamatukogus hoogsalt käima maestro Heino Tartes ning tema noored jüngrid Anette Vaino (lõõts) ja Hanna-Liisa
Selis (vioola). Põlva abivallavanem Koit Nook lausus tervitussõna, kus ta rõhutas raamatukogude võrgu tähtsust. Maaraamatukogude sektsiooni juht
Lea Rand avaldas heameelt tugeva traditsiooni üle - esimene suveseminar peeti 1991.aastal Värskas.

Avamise järel suunduti Põlva keskväljakule, kus valla arhitekt-planeerija Tiia Zuppur andis huvitava ülevaate keskväljaku kujundamisloost - senitehtust ja plaanidest. 2018. aastal avatud väljak on rahva poolt hästi omaks võetud. Ühiselt heideti pilk ka Põlva järvele, kus avamist ootab veelauapark.

Seejärel sõideti Taevaskoja Puhkekeskusesse, kus heisati laagrilipp (mille õmbles ja tikkis aastaid tagasi Tiina Hoop Savernast) ja seejärel jätkus üritus
Vastse-Kuuste kogukonnamajas ehk endises vallamajas. Endine vallavanem Lennart Liba rõhutas, et tähtis oli jätta maja piirkonna elanike kasutada ja nii on kõige paremas tähenduses läinudki. Vastse-Kuuste raamatukogu juht ja naisteklubi Kolmapäev eestvedaja Mall Kõpp  tutvustas projektide toel uue kuue saanud ruume ja klubi sisukat ning mitmekülgset tegevust. Varem naisteklubil  omaette ruumi polnudki, siin on olemas koguni õppeköök, mis just-just sai uut inventari.

Katrin Peil näitas kultuuriseltsi Viruskundra ruume, kus eriti jäid silma suured käärpuud. Seltsis tegeldakse eeskätt käsitööga, aga on  ka ruum pilliharjutamiseks.

Koolimajas asuvas Vastse-Kuuste raamatukogus oli vaadata palju. Erilist tähelepanu pälvis traditsiooniline suvine käsitöö näitusmüük, kuhu kohalikud meistrid oma töid toovad.
15. juuni oli raamatukogude aasta suur pannkoogipäev ja nii olid kooli tublid kokad küpsetanud maitsvaid ülepannikooke.

Ahja raamatukogus paelus osalejaid raamatukogu, Tuglase muuseumi ja suure aia erinevate tegevusvõimalustega kooslus. Agnes Männimets viis ka huvitavale ringkäigule Friedebert Tuglase sünnikohta tähistava kivi juurde ja väikese Illimari parki.

Seminari programm jätkus puhkekeskuses. Kuulajate ette astus võru kultuuri arendaja ja lastekirjanik Triinu Laan. Mõlemal teemal ta muhedalt kõneleski, sealjuures võru keeles ja polnud kuulda, et sellest aru ei saada. Triinu Laan on avaldanud viis väga hästi vastu võetud raamatut ja varsti ilmub kuueski. Ta pani rahva ka raamatut meisterdama.

Õhtu lõpetas Saverna estraadiringi  esietendus "Minu ümber on naljakas inimene", mille Voldemar Panso proosaloomingu põhjal lavastas Tarmo
Tagamets.  Heli Helistvee, Tiina Hoop,  Aike Meekler, Tuulike Mölder, Ester Patrael ja Ane Purgas  elasid rollidesse hästi sisse ja pakkusid publikule toreda elamuse.

16. juuni algas mõtteraginaga, mis on suveseminarile omane. Rühmatöö teemaks oli seekord jutupunktid ehk kuidas lühidalt ja hästi selgitada
raamatukogu vajalikkust lugejale, kohalikule omavalitsusele ja haridusasutusele. Ideepuudust mõttetalgulistel polnud, teema võtab edaspidi kokku Lea Rand ja siis saavad kõik  huvilised jutupunktidega tutvuda.

Rühmatöö järel viis tee raamatukokku- seltsimajja Kiidjärvel. Väga armas ja hubane maja tervitas tantsu ja lauluga, sest esinesid raamatukogu lugejad. Raamatukoguhoidja Krista Pika sõnul ongi nad isepäised, näiteks tegid oma raamatukogude aasta tantsu. Armas oli ka katkend Aino Perviku raamatust "Härra Tee ja Proua Kohv". Krista Pikk viis kolleegid ka hiljuti korrastatud järveranda vaatama.

Maarja Külaga tutvumine Ele Järvise juhtimisel oli  silmiavav kogemus. Külastati elumaja, töökodasid, seltsimaja,  labürünti ja väga omanäolist kunstinäitust KUME ehk Kunst Metsas.


Lõunasöögi järel tuli vihmasabinast hoolimata matkariided selga panna kogenud retkejuhi Epp Metsaluige järel Taevaskodasid uudistama asuda. Epp teab rääkida lugusid, mida mujalt ei kuule, näiteks nõiamoorist, kes oma pikka nina allikavees jahutas. Epu sõnul olid raamatukoguhoidjad tublid matkasellid ja vihmasadugi jäi õige varsti järele.

Matkalised saabusid Taevaskoja raamatukogu-külakeskuse õuele rajatud avatud tulekotta, kus kaminast mõnusat soojust õhkus. Raamatukoguhoidja  Ivi Raudsepp oli katnud kohvilaua. MTÜ Taevaskoja esindaja Jaan Tobreluts rääkis väga huvitavalt Taevaskoja küla ajaloost, mis polegi nii pikk - umbes 100 aastat. Samuti tutvustas ta oma kogukonna jaoks väga olulisi projekte. Tähtis oli säilitada korralik jaamahoone. Väga oluline on olnud raamatukogu-külakeskuse maja  korralik väljaehitamine, et kogukonna liikmetel oleks kooskäimiskoht. Loomulikult tegid raamatukoguhoidjad Ivi Raudsepa ja Jaan Tobrelutsu juhtimisel väga
ilusas majas ka ringkäigu.

Kunstnikuharidusega Epp Metsaluik, kes majas käsitööringi juhendab, oli tulekotta kõik vajalikku valmis seadnud ja nii läks lahti õuelaterna meisterdamiseks. Selleks oli vaja klaaspurke, salvrätte ja vitraaživärve. Epul jagus häid nõuandeid kõigile. Õhtu lõpetas Mooste Rahvamuusikakooli kontsert. Krista Sildojale, Raivo Sildojale, Mihkel Sildojale  ja Ott Kaasikule aplodeeriti püsti seistes!

17. juuni hommikul oli küll aeg laagrilipp langetada ja Tartumaa esindajale järgmiseks aastaks üle anda, aga seminar polnud kaugeltki veel lõppenud.

Buss viis seminarilised Saverna raamatukokku, kus juba ootas Kanepi vallavanem Mikk Järv. Tema ülevaade vallast oli põhjalik, osutades ka
eduloole: valla elanike arv on kasvanud! Saverna raamatukogu direktoril Tiina Hoobil oli rääkida paljust. Kuna raamatukogul sai uutes ruumides äsja täis kümme aastat, meenutas ta sedagi, kuidas ehituse käigus vahelagi pandi ning loodi seminariruum koos näitusepinnaga.

Koolitaja Ene Tigas oskas raamatukoguhoidjad elavalt arutlema panna, kuivõrd raamatukoguteenused on kogukonnale nähtavad ja kuidas need nähtavamaks teha. Jäämäe veealune osa on päris suur, sest raamatukogudes on võimalusi oi kui palju!

Järva valla Keskraamatukogu esindus tuli kohale uue raamatukogubussiga "Krõõt", millega jõuab ka kõige kaugematesse küladesse. Bussi tutvustasid raamatukogu direktor  Karmen Velitschinsky ja bussijuht-raamatukoguhoidja Marko Männik. Suveseminari lõpetas lõunasöök Saverna Buffikus.

Milline tõdemus seminarist kaasa võtta? Ega midagi originaalset polegi ehk nagu ütles üks külalisi võõrustanud raamatukoguhoidja:  ega sa ei saagi töötada, kui külaga koostööd ei tee! Loodetavasti saadi seminarilt ideid, kuidas koostööd arendada - külakogukonnaga, kooliga jne.

Suur tänu kõigile, kes maaraamatukogude suveseminari korraldamisele kaasa aitasid! Rahaliselt toetasid Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp, Kanepi Vallavalitsus, Põlva Vallavalitsus ja Vastse-Kuuste naisteklubi Kolmapäev.


ERÜ
Põlva Keskraamatukogu

Fotod: Reet Olevsoo

eu