Uudised

Uudised

Räpinasse tuleb külla "laisk mees" Leedust
2022-08-17 14:41:00

Teist suve saab Räpinas teoks kultuuriõhtute sari „Kolm korda üle piiri“. Sarja raames toimub kolm sündmust, kus osaleb muusikaline tandem, mille üks osaline on Eestist ja teine Eesti naaberriigist. 18. augustil on Eesti-Leedu õhtul külas leedu juurtega eesti poeet ja kitarrist Kristjan Tamošiunas ning kandlemängija Gerda Lõokene.

Siiski ei ole Kristjan Tamošiunas see pealkirjas viidatud „laisk mees“. Niimoodi kõlab hoopis eesti keeles selle leedu maiuse nimi, mida kultuuriõhtule tulijad tasuta maitsta saavad. Tinginys meenutab Eestiski tuntud külma kooki hüüdnimega „kirju koer“. Joogiks saab mekkida bojaaride kalja bajoru gira – tuttavale joogile lisatakse seekord rosinaid. Tulijatel palutakse keskkonnahoidlikule kultuuriõhtule kaasa võtta oma korduvkasutatav jooginõu.

Kristjan Tamošiunas elab Sakala kõrgustiku lõunapoolsel jalamil Veisjärve külas, selles ümbruses tegutseb ta maatöid tehes ning selle kandi loodusmaastikest on inspireerunud tema looming. Lisaks laulmisele ja kitarrimängule on tema loominguliseks eneseväljendusvormiks ka luule – ta on avaldanud luulekogu “Ühe ainsa ma leidsin ju säält”. 

Ka Gerda Lõokese inspiratsiooniks on looduse loomulik ilu ja vägi. Gerda Lõokene on lõpetanud kromaatilise kandle eriala Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, asus pärast õpingud elama Viljandimaale looduslähedast elu ning töötab Tõrva muusikakoolis kandleõpetajana, viies edasi olulist traditsiooni. Suve lõpus ilmub Gerda Lõokese debüütplaat. Sellel kõlab muuhulgas tema viisistatud ja kandlele seatud laul "Üks ja ainuke", mille sõnade autoriks on Kristjan Tamošiunas. Albumil põimuvad ühtseks tervikuks nii lood maailmaklassika varamust, folgisugemetega rahvalikud laulud kui ka Gerda Lõokese autorimuusika.

Eesti-Leedu kultuuriõhtu avab omaloominguliste muusikapaladega Räpina koguduse õpetaja Urmas Nagel, kelle üheks vaimseks eeskujuks on olnud isa Stanislovas Leedust. Selle munkpreestri mõjul on Urmas Nagel kirikutegelasena lõiminud Leedu katoliku kiriku tavasid Eesti luteri kiriku traditsioonidega. Kirikutööga kõrvuti on Urmas Nagel esitanud ja loonud luulet ja laule, mängides nii mõnigi kord ise enda saateks kitarri. Seekordsel väikesel esinemisel on Urmas Nageli kaasmuusikuks tema vanem poeg Karl Nagel.

Muusikale lisatakse väike ülevaade Eesti ja Leedu kokkupuutepunktidest, millega meenutame, et teised kultuurid rikastavad Eestit, mitte ei võta meilt midagi vähemaks. 

MTÜ Sündmustemeistrid korraldatavat sarja „Kolm korda üle piiri“ rahastavad Räpina Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp, Eesti Rahvakultuuri Keskus (regionaalse kultuuritegevuse toetusprogramm) ja Põlvamaa Omavalitsuste Liit.

 

Lisainfo:

Piret Talur
528 9262
pirettalur@gmail.com
Sündmus Facebookis 

eu