Uudised

Uudised

Räpina Raudmehe pilgu all kohtutakse Ukrainaga 
2022-09-13 14:09:00

Teist aastat saab Räpinas teoks kultuuriõhtute sari „Kolm korda üle piiri“. Sarja raames toimub kolm sündmust, kus osaleb muusikaline tandem, mille üks osaline on sündinud Eestis ja teine Eesti lähiriigis. Tänavusele suvele tõmbab joone alla Eesti-Ukraina õhtu 13. septembril. Külalisteks on isa ja tütar Trochynskyi.

 

Isa, Ukrainast pärit ja Eestis elav muusik Ruslan Trochynskyi on tuntud erinevate kultuuride muusika kokkumiksijana. Ukraina Muusikaakadeemias klassikalise tromboonihariduse saanud muusikul on lapsepõlvest kaasas rikkalik varamu vanaema lauldud rahvaviise ja ema esitatud romansse. Oma muusikalise keele leidis ta Ukraina folkrokkansamblis Haydamaky ja pärast 2005. aastal Eestisse kolimist ansamblis Svjata Vatra.

Tütar Rute Trochynskyi on muusikalembeste vanemate kõrval juba varakult helidest läbi imbunud. Praegu õpib ta Tallinna muusikakeskkoolis viiuli erialal ning avardab oma ampluaad lauljana: alustades rahvamuusika ja pärimuse esitamisega, on ta nüüd jõudnud klassikalise laulu ja ooperi juurde. Kuigi Eestis sündinud ja kasvanud Rutele on eesti keel omasem, räägib ta isaga alati ukraina keeles. 

Kontserdi repertuaaris on eesti- ja ukraina rahvamuusikat, tuntud romantilisi lugusid ja muusikute värsket loomingut.

Muusikale lisatakse väike ülevaade Eesti ja Ukraina ajaloolistest ning kultuurilistest kokkupuutepunktidest, millega meenutame, et sõbralikud kokkupuuted teiste kultuuridega rikastavad Eestit, mitte ei võta meilt midagi vähemaks. Tulijatel palutakse keskkonnahoidlikule sündmusele kaasa võtta oma korduvkasutatav jooginõu, joogivesi on tasuta ning muudel jookidel oma jooginõu kasutamisel soodustused. Loora Koduköök pakub muuhulgas ka ukrainapäraseid suupisteid: kartulipannkooke ning hapupiima rjaženkat.

Sündmus toimub Räpina Raudmehe pargis. Raudmees on 1784. aastal toimunud talurahvaülestõusu ehk Puuaiasõja mälestusmärk. Osalus on piletita, annetuskasti on oodatud toetus sõjakahjude leevendamiseks Ukrainas Kulõkivka piirkonnas.

MTÜ Sündmustemeistrid korraldatavat sarja „Kolm korda üle piiri“ rahastavad Räpina Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp, Eesti Rahvakultuuri Keskus (regionaalse kultuuritegevuse toetusprogramm) ja Põlvamaa Omavalitsuste Liit.

Lisainfo:

Piret Talur, 528 9262 pirettalur@gmail.com

Facebook 

eu