Uudised

Uudised

Põlvamaa aasta 2022 tegijate tunnustamine kultuuris, spordis ja tervisedenduses
2023-01-23 10:30:00

Reedel, 20. jaanuari õhtul oli Eesti vanima rahvamaja saal kujundatud suureks raamatukogu lugemissaaliks, laudadelt ei puudunud raamatud ja lugemislambikesed.
Kanepi Seltsimajas said kokku Põlvamaa 2022. aasta silmapaistvad kultuuri-, spordi- ja tervisedendajad, tegijad. 

Laval asuvas raamatukogus olid ööseks luku taha jäänud kaks tudengit, kellede tegemistesse sekkus kummaline raamatukogufantoom. Esines Põlva Muusikakooli noorema astme keelpilliorkester Tiina-Mai Arundi juhendamisel. Kaasa sai elada Võru Judoklubi REI noorte sportlaste esitusele treener Ivar Roosenbergi eestvedamisel. Tervitussõnu laususid Põlvamaa ekspertgrupi esimees Marju Jalas, Põlvamaa Omavalitsuste Liidu esindaja Piret Rammul ja Põlva Maakonna Spordiliidu president Lennart Liba. Auhindu aitas üle anda raamatukogufantoom. Sõna said kõik laureaadid. Sümboolse raamatukogude aasta tule andis üle Põlvamaa parim raamatukoguhoidja 2022 Krista Pikk ja selle võttis vastu liikumisaastasse Põlva Maakonna Spordiliidu tegevjuht Ingrid Muuga. Õhtu jätkus hubases õhkkonnas, mõnusate vestluste ja maitsvate suupistetega.

Jagatud tunnustused:

Eesti Kultuurkapitali ja Põlvamaa ekspergrupi aastapreemiad

Aasta Tegu 2022 kultuuris preemia nominendid:
Põlvamaa noorte I laulu- ja tantsupidu „Olõs mul üts …“
Põlva Muusikakooli keelpilliorkestri juubelikontserdid
Rahvusvaheline tantsupäev „Tants teeb südame rõõmsaks“
Postitee Puupäevad
Aasta Tegu 2022 kultuuris - Põlva Muusikakool muusikkooli keelpilliorkestri
10. aastapäevale pühendatud juubelikontsertid.

Aasta Tegu 2022 spordis - Eesti Tõukerattaliit tõukerattasõidu maailmameistrivõistluste korraldamise eest Põlvas.

Aasta Tegija 2022 kultuuris preemia nominendid: Katrin Peil, Krista Sildoja, Külli Ots
Aasta Tegija 2022 kultuuris - laureaat Krista Sildoja Mooste Rahvamuusikakooli 10. aastapäeva ja rahva- ning pärimusmuusikaalase töö korraldamise eest nii kodu kui välismaal.

Aasta Tegija 2022 spordis preemia nominendid: Aigar Nuuma, Timo Varik
Aasta Tegija 2022 spordis - laureaat Timo Varik suurepäraste tulemuste eest Indiaca maailmameistrivõistlustel Luxemburgis.

Kultuuri elutööpreemia 2022 nominendid: Katrin Peil, Ilse Aigro, Janno Rüütle
Põlvamaa Kultuuri elutööpreemia 2022 - laureaat Ilse Aigro pikaajalise rahvakultuuri viljelemise ja arendamise eest rahvaraamatukogus.

Spordi elutööpreemia 2022 nominendid: Kalev Kajaste, Alar Kõiv, Jüri Varik
Põlvamaa Spordi elutööpreemia 2022 - laureaat  Alar Kõiv aastatepikkuse pühendunud panuse eest liikumisharrastuse edendamisel ja korvpallielu eestvedamisel Põlva maakonnas.

Kultuuripärl 2022 preemia nominendid: Riivo Jõgi, Urmas Kalla
Põlvamaa Kultuuripärl 2022 - laureaat Urmas Kalla Vana Võromaa keele ja kultuuri hoidmise eest.

Põlvamaa Omavalitsuste Liidu tänukirjad anti üle Põlvamaa I Noorte laulu- ja tantsupeo “Olõs mul üts…”  toimkonna liikmetele ja liigijuhtidele:               
Katrin Peil mõtte algataja, tuumtoimkonna liige ja tantsurühmade liigijuht.
Krista Salf tuumtoimkonna liige ja koolide tantsurühmade liigijuht.
Eda Heinaste tuumtoimkonna liige ja koolikooride liigijuht.
Nele Risttee tuumtoimkonna liige ja lasteaedade laulurühmade liigijuht.
Esmakordselt välja antud tunnustusele kaasnes tänukirjaga ka meene, milleks sel aastal Põlvamaa kunstniku Yyhely Hälvini loodud graafiline leht.
 
Põlva maakonna aasta 2022 parimatest parimaid spordis on tutvustatud, meenutame:
Aasta naisportlane - Kärt Hüdsi, südikas ja mitmekülne jalgpallineiu, kelle unelmatemängud kindlasti veel ees.
Aasta meessportlane -  Henri Sillaste, noor mees, kes osavalt ja edukalt valdab pallikäsitsemist nii rahvusvaheliste kui Maarjamaa tasemega mängudes
Aasta noorsportlane - Eliisa Villako, neiu, kelle kontosse 2022. aastal jäid edukad stardid tõukerattasõidu maailma meistrivõistlustel
Aasta noorsportlane - Kermo Saksing, sihikindel noormees, kelle eesmärgid SERVITI ridades kaasalöömisest kindlasti kaugemale küünivad
Aasta naisseenior-  Kristi Johanson, mitmekülgne rahvusvahelise karastusega Eesti naiste tõukerattaspordi eliiti kuuluv naine, kes noorematelegi konkurentidele „silmad ette teeb“.
Aasta meesseenior - Ole Musting, tulgu taevast tuld või tõrva, juhib Külmsoo talu peremees südamega oma koduseid tegemisi ning järgib sihikindlalt tõukerattasõidus püstitatud eesmärki, jõuda maailma parimate hulka.
Aasta võistkond, väike - Eesti Tõukerattaliidu teatenaiskond - Kristi Johanson, Margit Avikson, Annika Aust - südikad naised, kes oma edukate startidega tõukerattasõidu maailmameistrivõistlustel kinnitasid, et Eesti, sh väike Põlva on rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud tõukerattasõidu kants
Aasta võistkond, noored - COOP PÕLVA käsipallimeeskond - noor ja arenev Põlva Käsipalliklubi taimelava põhimeeskonnale.
Patric Kurvits, Randel Matthias Lepp, Aron Saarna, Kermo Saksing, Priit Luuk-Luuken, Andero Viljus, Karl Markus Kannel, Joonas Vassiljev, Kevin Pütt, Andero Hääl, Henry Jõesalu, TeronTaal, Reio Kähr, Kevin Tühis, Hendrik Kink. Treener Kalmer Musting.

Aasta võistkond - Põlva Käsipalliklubi „Serviti“ käsipallimeeskond - alatest 1997.aastast, seega juba 25-es kord, ehk veerand sajandit  Põlvamaa aasta võistkond.
Jürgen Lepasson, Sander Sarapuu, Tõnis Kase, Robin Oberg, Andris Celminš, Mathias Rebane, Eston Varusk, Henri Sillaste, Arturs Meikšans, Anatolii Chezlov, Indrek Neeme, Henri Hiiend, Carl-Eric Uibo, Hendrik Varul, Alfred Timmo, Ülljo Pihus, Markel Veiko, Kristjan Muuga, Raiko Rudissaar, Kermo Saksing, Jürgen Rooba. Treenerid Kalmer Musting, Rein Suvi.
Aasta treener: Kalmer Musting - Eesti käsipallitreenerite ”raudvarasse” kuuluv treener, kes teab, kuidas oma juhendatavad Eesti meistri- ja karikatiitlitest kaugemale viia:
Põlvamaa sportlikum perekond 2022   Avikson Põlvast  - Margit, Marko ja nende lapsed Liisa, Hanna ja Aron. 
Põlvamaa spordi sõber aastal 2022 -  AS Lõuna Pagarid.
 

Põlvamaa Omavalitsuste Liidu tänukirjad ja meened terviseedenduses

Noorte tegu aastal 2022 -  Kaitseliidu Põlva Maleva noortekogu ettevõtmised
Noorte eesmärk on füüsilist ning vaimset tervist propageerivate ning elanikkonna turvalisust toetavate ürituste planeerimine ja läbiviimine. Seda tehakse omaalgatuslikult ning suure kire ja entusiasmiga. Noortekogu liikmed  armastavad  ka ise palju looduses viibida ja ennast mitmekülgselt  proovile panna.

Põlvamaa koolide ja lasteaedade tervisetegu - Põlva Lasteaed Lepatriinu mobiilse orienteerumise perepäev „Liigun oma perega."
Perepäevi on Põlva Lasteaias Lepatriinu peetud juba aastaid. Kahel viimasel aastal on perepäev võtnud uue suuna. Vanemate eestvedamisel toimus mobiilse orienteerumise perepäev „Liigun oma perega." Perepäeva edukaks õnnestumiseks pakuti võimalust ca 5 km rada 18 punktülesandega läbida mitmel päeval. Marsruudi läbimiseks ettevalmistati ette QR koodidega punktirada, kus igale vanuseastmele olid erinevad ülesanded. Kogu ettevalmistus – ülesannete mõtlemine, koodide loomine, rajaülespanek, selle kontroll-läbimine oli mitmepäevane toimekas ja aega nõudev protsess töögrupis olevatele vanematele ja sageli nende pereliikmetel.

Põlvamaa tervisesõbralik tööandja -  PINEST AS
Ettevõte panustab töötajate tervisesse, ta toetab mitmeid Põlvamaa spordiklubisid, nagu Kobras, Tõukerattaliit või Serviti.  Töötajate heaolu toetamiseks pakub ettevõte võimalust käia jõusaalis, ujumas, massaažis, ettevõtte töötajad ja pereliikmed saavad tasuta käia orienteerumisteisipäevakutel.

Põlvamaa aasta tervisetegu 2022 - MTÜ Põlva Talisuklõja tegevus
Ühing on  hoo sisse saanud paaril viimasel aastal ning ühingu suurem eesmärk on muuta talisuplus populaarsemaks ja seeläbi inimesed tervemaks. Ühingu eesmärk on luua sobivad tingimused talisupluse harrastamiseks Põlva ja ümberkaudsete piirkondade elanikele. Selleks hoitakse talvel ujumiskohti jääst vabana, mis ei ole talvel üldse lihtne. Kuid just nii saavad huvilised talvel ujumas käia. Samuti korraldatakse ühissupluseid riiklike tähtpäevade/pühade puhul, kuhu saavad kõik soovijad tulla.

Põlvamaa aasta tervisedendaja 2022 - Tilsi Põhikool
Tilsi Põhikool seisab hea laste vaimse tervise ja füüsilise heaolu eest. Liitutud ollakse Liikuma kutsuva kooli programmiga, liikumistegevusi integreeritakse järjepidevalt ja kindlalt igapäeva tundidesse. Koolipere on aktiivne Tervist Edendavate Haridusasutuste võrgustiku liige, tubli kaasamõtleja ja eestkõneleja. Kooli üritused ning õppekäigud on lõimitud liikumise ning õuetegevusega. Koolipere peab lugu heast maitsvast mitmekülgsest koolitoidust ning ka selle nimel tehakse igapäevaselt tööd.

Sündmuse korraldamisele aitasid kaasa, TÄNAME!: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Põlvamaa Arenduskeskus, Põlva Maakonna Spordiliit, Kanepi Vallavalitsus, Kanepi Seltsimaja, Põlva Muusikakool, Võru Judoklubi REI, Pubi Temp ja Taar, RT auhinnad OÜ, Hinopuu OÜ, Kärt Seppel ja AS Disainklaas, AS Dsain, laasikunstnik Karin Mölder. 
Lavastaja Marju Jalas, kujundus Evelyn  Grzinich, slaidiesitlus  Lauri Nagel, fotograaf Taavi Nagel, loominguline meeskond: Tuulike Mölder, Ane Purgas, Helena Rajatamm, Helje Põvvat, Tauno Pettai, Kristen-Kalev Lina.

Fotol (autor Taavi Nagel) Aasta Tegija 2022 kultuuris preemia laureaat Krista Sildoja ja Põlvamaa Kultuuripärl 2022 laureaat Urmas Kalla.

Tunnustusürituse pilte vaata SIIT!

eu