Uudised

Uudised

Ülevabariigilise 3.- 4. klasside kirjandusmängu "Hea lasteraamat“ Põlvamaa eelvooru võitis Tilsi Põhikooli võistkond
2023-03-15 16:08:00

Kirjandusmängust võttis osa kaheksa võistkonda seitsmest koolist. Traditsioonilise (üle kahe aasta toimuva) kirjandusmängu raamatud valib välja peakorraldaja Eesti Lastekirjanduse Keskus, eelvoorude küsimused koostatakse keskraamatukogudes. Põlvamaa kirjandusmängu viisid koostöös koolidega läbi raamatukoguhoidjad Sirve Valdmaa ja Aili Kolsar. Suureks abiks olid ka maaraamatukoguhoidjad, kes noori lugejaid raamatutega varustasid.

Nimestik koosneb viimastel aastatel ilmunud headest lasteraamatutest nii kodumaistelt kui ka välisautoritelt. Mullu pälvis Eesti Kultuurkapitali lastekirjanduse aastaauhinna Kätlin Kaldmaa kultuurilooline "Lydia“, tänavu Kadri Kiho sõnamänguline "Endel ja Kati“. Raamatutes on juttu tõsistest asjadest. Juhani Püttsepa käsitluses on esmakordselt eesti lastekirjandusse jõudnud 1944. aasta suurpõgenemine. Teemadeks on ka küüditamine, kooli- ning internetikiusamine, lugemis- ja kirjutamisraskused, erinevad elutingimused jne. Peale jääb aga optimistlik ellusuhtumine, hoolivus ja abivalmidus.

Nimekiri

Kadri Kiho „Endel ja Kati“
Kätlin Kaldmaa „Lydia“
Maris Mändel „Tüdruk vagunelamust“
Kadri Hinrikus „Elevant“
Jaanus Vaiksoo „King nr 41“
Andris Feldmanis „Erik Kivisüda“
Juhani Püttsepp „On kuu kui kuldne laev“
Sally Harris „Topelt-Felix“
Sanne Rooseboom „Lahenduste ministeerium“
Annet Schaap „Milla ja mere lapsed“

Kirjandusmängus osalenud lapsed nimetasid oma lemmikutena kõige rohkem raamatuid „Erik Kivisüda“ (sai valmis hiljem kui film) ning „Milla ja mere lapsed“ . Mõlemad kuuluvad fantaasiakirjanduse valda. Üldse on raamatutes palju seikluslikkust ja muinasjutulisust.

Osalejad vastasid 15 küsimusele. Võistlus oli väga tasavägine, esimest ja teist kohta lahutas vaid pool punkti.

Kirjandusmängu eelvooru võitis Tilsi Põhikooli võistkond koosseisus Karoliine Lutsar, Anni Laan ja Taaniel Deedin, juhendasid õpetajad Astrid Lind ja Meriliis Mandel. Nemad esindavad Põlvamaad ka kirjandusmängu finaalis 1. aprillil Tallinnas Eesti Lastekirjanduse Keskuses.

Teise koha saavutas Saverna Põhikooli esindus koosseisus Laura Lisette Laur, Karl Ader ja Raian Meitsar, juhendaja Kaire Siimus.

Kolmandat kohta jagasid Krootuse Põhikooli ja Mooste Mõisakooli õpilased, juhendajad vastavalt Aime Sabre ja Karin Kolbakov. Krootuse kooli au kaitsesid Ranek Kattai, Liisa Uutmann ja Annabel Arro, Mooste kooli oma Victoria Jõeäär, Kärt Madisson ja Marcus Otter.

Suur tänu kõigile osalistele ja nende juhendajatele!

Õpilasi juhendasid ka Kaidi Valli-Mägi ja Karin Buhvestov (Kanepi Gümnaasium), Nijole Vananurm (Põlva Kool), Anar Ruubel ja Heli Lankots (Põlva Jakobi Kool).

Kirjandusmängu toetaja on Põlvamaa Arenduskeskus.

Lugemisindu!


Lähem info:
Sirve Valdmaa
Põlva Keskraamatukogu
Lastetöö spetsialist
E-post: sirve@raamat.polva.ee

eu