Uudised

Uudised

Uma Pido toob laulukaare alla rekordarvu esinejaid
2024-05-26 20:47:00

Võrukeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido toob laupäeval, 1. juunil Põlva Intsikurmu laulukaare alla 3900 esinejat, kes tunnevad koos publikuga rõõmu Vana-Võromaa rikkaliku kultuuripärandi ja ummamuudu ilmakaemisõ üle. Seekordse peo keskmes on mäng, mis pakub lihtsat rõõmu koosolemisest, kooslaulmisest ja kooshingamisest. 

Uma Pido lavastab Põlvast pärit dramaturg ja lavastaja Diana Leesalu, kelle sõnul tuleb seekordne pidu mänguline ja mitmekihiline ning näitab nii kultuuri nooruslikku kui ka rahvalikumat poolt. „Peol näeb kõike seda, mida mängumaailm võib pakkuda – heade laulude ja põnevate tantsude kõrval fantaasiarikast mängu ja selle kujutlust,“ ütleb Leesalu.

Koos laulupeoga on kokku pandud üllatusi täis vaatemänguline etendus. Lisaks lavastajale on pidu kujundanud kunstnikud Marion Undusk ja Martin Mikson, liikumisjuht Ingmar Jõela ja nukulavastaja Taavi Tõnisson. Peo vahenumbrite muusikaline kujundaja on Ardo Ran Varres.

"Uma Pido on kõigi Vana-Võromaa loojate ühiselt tehtud – sisuliselt on see võrokeelse laulumaailma paremate palade ja tegijate kokkutulek. Ühtlasi annab võrokeelne muusikaline uuslooming, mida peol on ohtrasti, hea pildi sellest, mis võrokestel praegu südamel on,“ ütleb muusik Mari Kalkun, kes ka ise peol üles astub. 

Peo projektijuht Merike Tigas on uhke, et Uma Pido on endiselt eriline, kuna tegu on kõige suurema võrukeelsete ja -meelsete inimeste kokkusaamisega maailmas. Tema sõnul tuleb peole nagu varasematel kordadelgi võrokesi ka välismaalt.

Peo peakontserdil mängib pilli, laulab ja tantsib kokku 3900 inimest. Esitusele tuleb 22 võrukeelset koorilaulu, millest 17 on valminud just selle Uma Pido tarvis. Lisaks koorilauludele kuuleb mitut uues kuues Vana-Võromaa laulumängu. Laulmist ja lustimist jagub lauljatele ka koos rahvaga. 

Lauljaid saadab orkester Riivo Jõgi juhatusel, pisut vürtsi lisab orkester Karmid Torud. Solistidena astuvad üles Mari Kalkun, Meelika ja Meelis Hainsoo, Contra, Hilje Murel, Andres Mähar jt. Kaasa löövad eri põlvkondade tantsurühmad.

Peopäeval, kui koorid Intsikurmus õhtuseks peakontserdiks proovi teevad, toimub Põlva kesklinnas hulk teisi sündmusi. Muu hulgas peetakse kella 9–14 laata, kus kaubeldakse ka uma kraamiga.

Uma Pido uhke võrukeelne ja -meelne eelkontsert toimub Põlva Maarja kirikus 31. mail kell 19. Esitusele tuleb Põlva kihelkonna rahvaviisidele ja -laulutekstidele loodud teos „Tähemõrsja“, mille autor on helilooja Erki Meister. Teose kannavad ette ansambel Miinus Seitse ja mainekad instrumentalistid Jaan Otsa dirigeerimisel.  

Intsikurmu laululaval kell 18 algavale peakontserdile järgneb simman ansambliga Kõhukesed. 

Võrukeelset rahva- ja laulupidu peetakse alates 2008. aastast. Pidu käib külakorda kahe Vana-Võromaa suurema keskuse – Võru ja Põlva vahel. 

Võrukeelne laulupidu Uma Pido kuulub „Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024“ lisaprogrammi.

 

Lisainfo:

Merike Tigas
Uma Pido projektijuht
Tel 5691 6280 
merike.tigas@wi.ee
umapido.ee
facebook.com/umapido5

Pressipäringud:

Sander Silm
Uma Pido kommunikatsioonijuht
Tel 5662 1285
sander.silm@gmail.com

 

eu