Tervise Arengu Instituut (TAI) avas detsembri lõpus küsitluse, kuhu eesti inimesed on kutsutud üles andma oma lemmiktoitu. Menukamad toidud seatakse koostöös professionaalse kokaga taldrikureegli kohaselt taldrikule. Seeläbi soovime Eestimaa inimestele pakkuda inspiratsiooni nende lemmiktoidu nautimiseks uudsel ja samas tervist toetaval moel, taldrikureeglit järgides ilma maitses mööndusi tegemata.
Lemmiktoidu ülesse andmise keskkond on inimestele vastamiseks avatud jaanuari lõpuni siin. Tänase seisuga on seal oma lemmiktoidu nimetanud juba üle 2000 inimese. Oodatud on kõikide inimeste osavõtt, kes pole tänaseks veel küsitluses kaasa lüüa saanud.
Lemmiktoitude valik on lai, leiab nii klassikuid kui ka uudsemaid roogi
Lemmiktoitudena on käesolevaks hetkeks leidnud sagedast mainimist kartuli ja lihatoitudud. Kartulit lemmikuna kas eraldi toiduna või lisandina nimetas ligi veerand vastanutest. Lemmikroog kartulist on kartulipuder ja seda igas vanuserühmas. Teiste hulgas on leidnud sagedast mainimist ahju-, prae- ja friikartulid, kartulisalat.
Lihatoodetest on osutunud populaarseks hakkliharoad, neist omakorda on enim mainitud hakklihakastet. Erilisematest roogadest on nimetatud tartari. Lemmikute seas on traditsioonilise ahjuliha kõrval leidnud äramärkimist maksatoidud, verivorstid. Sageli on mainutud kana ja kanalihast roogasid, mõned korrad on jõudnud lemmikute hulka ka pardiliha. Nii mõnegi vastanu jaoks kuuluvad lemmikute hulka muna ja munaroad.
Eesti inimestele maitseb kala, noorte lemmikuteks on sushi, pastaroad ja pitsa
Kala suhtes kindel eelistus puudus, korduvalt nimetati lõhet, forelli, siiga, lesta, räime ja heeringat, aga ka üldistatult lihtsalt kala. Sushi osutus populaarseks noorema põlvkonna seas, eriti 25-49 aastaste hulgas.
Kuni 24-aastaste hulgas on valdavalt lemmikuteks pasta ja makaronitoidud ning ka pitsa.
Eestlaste lemmikuteks on ka supid. Hetkel on enim mainitud kanasuppi, millele järgneb borš. Tihti nimetati suppidest ka hapukapsasuppi, hernesuppi ja erinevaid köögiviljasuppe, näiteks kõrvitsa- ja oblikasuppi ning ka aasiapäraseid suppe.
Segatoitudest märgiti lemmikutena korduvalt mulgiputru ja ühepajatoitu. Mulgipuder on populaarne 50+ vanuses naiste hulgas, kuid üllatuslikult mitte Mulgimaal, vaid hoopis Tartumaal.
Köögiviljatoitude seas tõusid esile road kapsast
Köögiviljadest armastatakse enim kapsast. Kapsast valmistatud toite toodi pea sama palju välja kui kõiki teisi köögiviljatoite kokku. Eelpool mainitud kapsasupile lisandusid lemmikutena veel ka hapukapsas, mulgikapsas, kapsarull ja kapsahautis. Mainimist leidsid ka seenetoidud, nii mõnelgi korral kukeseenekaste. Mõned korrad on nimetatud ka tatra- ja riisiroogasid, burgereid ning pelmeene.
Salatitest leidis sagedast mainimist Caesari salat. Köögiviljasalateid toodi sageli esile oma lemmikroa ühe komponendina, näiteks keedukartuli ja kotleti kõrval.
Ka leib on lemmikutoitude seas kindlal kohal.
Põnevamate lemmikutena nimetati veel kartulivorsti, kruubiwokki ja cassoulet (hautis).
Nii mõnedki vastajad märkisid lemmikukstoiduks toidu, mis on valmistatud kodus või siis lisati oma lemmikroa juurde märge, et eriti maitsvad on need just ema, vanaema, elukaaslase või iseenda poolt kodus tehtuna.
Küsitluse lõpuni on jäänud veidi üle kahe nädala, osaleda saab kuni 31. jaanuari südaööni. Kutsume kõiki Eestimaa inimesi külastama toitumine.ee lehte ja üles andma oma lemmiktoidu. Millised on meie lemmikroad profikoka poolt taldrikureegli kohaselt taldrikule seatult, selgub juba peagi.
Lisainfot taldrikureegli ja tervisliku toitumise kohta leiate TAI veebilehelt toitumine.ee.
Valdo Jahilo
avalike suhete juht
tel: 5353 6789
Teams: valdo.jahilo@tai.ee
Tervise Arengu Instituut
Jälgi meid Facebookis