Uudised

Selgusid Põlvamaa kaunimad kodud
 

Põlvamaal on sadu kauneid kodusid, mille hulgast valiti tänavu välja kümmekond kõige kaunimat kodu. Maakonna liigirikkaks kauniks koduks valiti perekond Eini talu Lootvinas, mis esitati Eesti Vabariigi presidendile tunnustamiseks

Lootvina külas asuvas Enno põlistalus elatakse looduslähedast elu, hoides alles nii esivanemate pärandit – renoveeritud taluhäärber, saja-aastane ait, maa seest välja tulnud põllutööriistad ja muu kraam – ning säilitades looduslikku mitmekesisust.

Tuuli ja Aivar Eini kodu on suurepärane näide mitte ainult elurikkuse hoidmisest, vaid ka selle loomisest. Lisaks talusüdant ümbritsevatele niidutaimedele on pererahvas ajaloolise talusüdamega orgaaniliselt sidunud ka viimase 30 aasta jooksul põllule sirgunud metsatuka, kuhu on rajatud looklevad matkarajad, mis on omakorda ühendatud ka naabertalust algavate teedega. Raja äärde jäävad noored tammed on tähistatud tokkidega, et puudele kogemata viga ei tehtaks. Metsa vanim puu on ise kasvanud lehis. Selle alla on peremees meisterdanud omanäolise istumiskoha, kust avaneb lummav vaade üle õitsva ja lõhnava niidu taamal asuvale kodutalule ning kus on jalgu sirutades mõnus aeg maha võtta. Õue ilmestab laugete kallastega tiik, mis loob head tingimused kahepaiksetele ja pakub lisaks inimestele ka paljudele väiksematele liikidele võimaluse suvisel kuumal ajal end värskendada. Otsiv pilk leiab niidult ööviiuleid, peagi rõõmustavad silma rukkililled.

Kirsiks tordil on pererahva  kätetööna valminud mõnesaja meetri pikkune laudtee oma kinnistul asuvasse väiksesse rappa, kus saab nautida siirdesoo võlusid, s.h korjata oma jõhvikaid ja mustikaid. Kõik see maastikuline mitmekesisus moodustab orgaanilise terviku, mis koosneb Põlvamaa tundlikult renoveeritud põlistalust oma metsade, niitude ja sooga.

 

 

Eesti Vabariigi presidendi tunnustuse saavad 

Marika Niiduviiru ja Argo Reedi kodu Leevijõe külas

Anne-Ly Küti ja Hiljard Noringu kodu Himmiste külas

Krista ja Tarmo Varuli kodu Palutaja külas

 

Riigihalduse ministri tänukirja ja mastivimpli saavad 

EELK Mehikoorma kogudus

 

Maarja ja Argo Musta kodu Linte külas

Tiina Pika kodu Kauksi külas

Timo, Anu ja Jüri Variku kodu Põlvas

 

 

 

eu