Sündmused

Sündmused

Taevapargi pühitsemine. “Tähtede sosin” Karl Nieler (laulvad helikausid, gongid)

Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus
Improvisatsioonid teemadel: Valguse rännak, Tähtede sosin, Ürgmets, Puude vestlus, Lille hääl, Galaktika keskel.

„Kogu maailm koosneb võngetest. Helid on meie jaoks kuuldavaks saanud võnked. Kogu maailm on üks lõpmatu muusika ja inimene on osa sellest muusikast.”

Karl Nieler on Eesti kunstnike peres sündinud muusik. Alates 2001. aastast elab ja töötab ta Münchenis, Saksamaal. Ta on lõpetanud Lyoni Muusikaülikooli ja magistrantuuri Karlsruhe Muusikaülikoolis fagoti erialal. Karl Nieler on spetsialiseerunud ajalooliste ja modernsete fagottide ning kontrafagottide mängimisele. Orkestri- ja kammermuusikuna on ta osalenud kontsertidel, plaadistustel ja televisiooni produktsioonidel erinevate orkestritega − näiteks Opera de Lyon, Concerto Köln, Berliner Symphoniker, Orchestre de Chambre de Geneve, Capriccio Basel, Freiburger Barockorchester, Wiener Akademie, Australian Chamber Orchestra. Ta on esinenud mitmetes tuntud kontserdisaalides, teiste seas Théâtre de Champs-Élysées, Wiener Musikverein, Salzburger Festspielhaus, Amsterdam Concertgebouw, Berliner Philharmonie, Palau de la Música Catalana ja Sydney ooperimaja.

Alates 2011. aastast tekkis Nieleril sügav huvi kõrge kvaliteediga tiibeti kõlakausside vastu. Nende helidega musitseerimine ja mediteerimine pakkus esialgu muusikule endale sügavat lõõgastust. Tasapisi lisandus üks heli teisele ning klassikalise muusika mõju all valmis kahe aasta jooksul helikonstellatsioon „ÜrgHeliRuum”, millel improviseerimine on isikupärane ainult Karl Nielerile. Sellele järgnes aktiivne kontserttegevus 36 kõlakausi, kaheksa tingsha-taldriku, kuue tiibeti kloostrikellukese ja kolme Wuhani Feng gongiga. 2014. aastal valmis CD „The Sound of a Flower”.

Festival „Taevapargi pühitsemine“ (16. – 25. august 2024) toob Kagu-Eesti väikelinna kokku eklusiivsed esinejad tervest maailmast- Gruusiast, Jaapanist, Türgist, Kanadast, Šotimaalt, Saksamaalt, Prantsusmaalt jm. Publikut ootab sümbioos maailmakultuurist ja maailmausunditest läbi muusika, rituaalsete etteastete ja tantsu. Taevapark pühitsetakse 8 eriilmelise pühitsuskontserdiga. Sündmused toimuvad lisaks Põlva Kultuurikeskusele Põlva Maarja kirikus ning Intsikurmu metsapargis.

Festival kuulub Euroopa Kultuuripealinn Tartu2024 põhiprogrammi.

Sündmust toetavad: Euroopa Kultuuripealinn Tartu2024, Coop Põlva, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Põlva vald, EU-Japan Fest.

Korraldajad: Põlva Kultuurikeskus koostöös Ida-Muusika Festivaliga Orient.
Piletiinfo:
12 - 15€
eu