Sündmused

Sündmused

Taevapargi pühitsemine. Eesti Rahvusmeeskoor/ Karl Nieler (laulvad helikausid, Saksamaa)

Põlva Maarja kirik
Kavas Liisa Hirschi uudisteose esmaettekanne.

Eesti Rahvusmeeskoor on üks tuntumaid ja mainekamaid meeskoore maailmas. Koori asutas 1944. aastal eesti koorimuusika suurkuju Gustav Ernesaks. Järgnevatel aastakümnetel on koori juhatanud Harald Uibo, Uno Järvela, Olev Oja, Kuno Areng, Ants Üleoja, Ants Soots, Kaspars Putniņš jt. Alates hooajast 2011/2012 on koori kunstiline juht ja peadirigent Mikk Üleoja. Rahvusmeeskoori repertuaar ulatub gregoriaani laulust 21. sajandi muusikani. Eesti heliloojate kõrval on koorile muusikat loonud sellised maailmanimed, nagu Dmitri Šostakovitš, Otar Taktakišvili, Gavin Bryars ja Giovanni Bonato. Pidevalt Eesti Rahvusringhäälingule salvestav koor on teinud koostööd ka firmadega Deutsche Grammophon, Sony, Finlandia, Alba Records, GB Records, Virgin Classics, Aurora Ondine, Toccata Classics ja SOOND.

2004. aastal võideti koorimuusika kategoorias Eesti esimese Grammy Sibeliuse kantaatide salvestise eest firmale Virgin Classics, kaastegevad tütarlastekoor Ellerhein, ERSO ja dirigent Paavo Järvi. Viimasel kaheksal aastal on kooril valminud seitse CD-plaati, millest esimene Galina Grigorjeva autoriplaat „In paradisum” pälvis 2015. aastal Eesti muusikaauhindade galal parima klassikaalbumi tiitli. 2016. aastal ilmus Aurora kaubamärgiga plaat „Te lucis ante terminum” norra helilooja Henrik Ødegaardi loominguga. Sony märgiga on 2018. aasta album Šostakovitši 13. sümfooniaga, kaastegevad Dresdeni Filharmoonikud ja dirigent Michael Sanderling. Ondine välja antud albumil kõlab Sibeliuse „Kullervo”, kaastegev Soome Raadio sümfooniaorkester ja dirigent Hannu Lintu. Rahvusmeeskoori plaadil „REGIRAM” kõlavad koori ning ansamblikoosseisu Celia Roose, Tuule Kann ja Robert Jürjendal esituses regilaulude seaded. Plaadifirma Toccata Classics üllitas 2023. aasta märtsis helikandja „Galina Grigorjeva muusikat meeskoorile”, mida esitavad Eesti Rahvusmeeskoor, tšellist Theodor Sink ja dirigent Mikk Üleoja. Mais andis SOOND välja albumi „Baltic Contrasts”, kus kõlab Baltimaade heliloojate Pēteris Vasksi, Justė Janulytė ja Erkki-Sven Tüüri looming.

Karl Nieler on Eesti kunstnike peres sündinud muusik. Alates 2001. aastast elab ja töötab ta Münchenis, Saksamaal. Ta on lõpetanud Lyoni Muusikaülikooli ja magistrantuuri Karlsruhe Muusikaülikoolis fagoti erialal. Alates 2011. aastast tekkis Nieleril sügav huvi kõrge kvaliteediga tiibeti kõlakausside vastu. Nende helidega musitseerimine ja mediteerimine pakkus esialgu muusikule endale sügavat lõõgastust. Tasapisi lisandus üks heli teisele ning klassikalise muusika mõju all valmis kahe aasta jooksul helikonstellatsioon “ÜrgHeliRuum”, millel improviseerimine on isikupärane ainult Karl Nielerile. Sellele järgnes aktiivne kontserttegevus 36 kõlakausi, kaheksa tingsha-taldriku, kuue tiibeti kloostrikellukese ja kolme Wuhani Feng gongiga. 2014. aastal valmis CD “The Sound of a Flower”.
Piletiinfo:
17 - 20€
eu