Põlva uudised

Põlva uudised

GALERII: Võidutuli jõudis Põlvamaale
2022-06-23 17:52:00

Kaitseliidu Põlva maleva eestvedamisel ja koostöös Põlvamaa omavalitsustega tähistati võidupüha Põlvamaal mälestushetkedega Vabadussõjas langenute mälestussammaste juures ning maakaitsepäevaga Ridali lennuväljal. Kanepi ja Põlva kalmistutel süüdati kaitseliitlaste poolt ka küünlad Vabadussõja sangarite haudadel.

Põlvas toimunud mälestustseremoonial peetud mõtiskluses tsiteeris Kaitseliidu Põlva maleva kaplan Toomas Nigola samal hommikul Rahvusringhäälingu uudisteportaalis ilmunud lugu sellest, kuidas Eesti peaministri sõnul ei meeldi siin baseeruvatele liitlassõduritele mõte, et nad Vene invasiooni korral surma saaksid.

"Maakaitsepäev meenutab meile, et siin ilmas kuulub tõelise inimlikkuse juurde mõnikord siiski ka otsustavus tuua oma perekonna, oma maa ja rahva eest päris valusaid ohvreid. Oleme lugenud ajalooraamatutest selle kohta, mida ohverdasid need mehed ja naised, kelle auks see sammas siin minu seljataga on. Võime iga päev lugeda ajakirjandusest selle kohta, milliseid ohvreid toovad oma maa vabaduse eest ukraina sõjamehed ja -naised. Loodame, et meil endil taas sõdida ei tule – kuid peame tõsiselt suhtuma võimalusse, et saatus seda meilt siiski võib nõuda. Võimalusse, et kõik need lood sangarlikkusest ja eneseohverdustest võivad ühel päeval saada meile väga isiklikuks ja aktuaalseks asjaks. Küllap on raske prognoosida, kuidas me sel hetkel käitume, kui asi nii peaks minema, aga küllap on juba praegu mõistlik läbi mõelda, kuidas oleks õige käituda,” mõtiskles õp Nigola.

Maakaitsepäevale Ridalisse saabus võidutuli lennukiga. Et kodutütarde organisatsioon tähistab tänavu oma 90. aastapäeva, olid tuletoojaiks seekord kodutütarde esindajad Piret Valdmaa ja Karoliina Kets. Omavalitsusjuhid viisid tule edasi oma koduvaldadesse, samuti oli kõigil kohalviibijail võimalik võidutuli ka oma jaanilõkke süütamiseks kaasa saada.

Fotod: Toomas Nigola

eu