Uudised

Uudised

Mooste kutsub folkima! 
2022-07-04 14:19:00

15.–16. juuli tasub suund Moostesse võtta: Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü on kava on tänavu iseäranis kirev, mõis rahvale valla ja tegutsemist jätkub kogu perele hommikust ööni. 

Enam kui 20 bändi vallutavad mõisa. Laul ja pilliviisid hommikust ööni. Rõõmus seltskond ja hea söök,“ võtab festivali projektijuht Liivi Tamm sündmuse kokku. "Jämmime, võtame ette öömatka, ootame noori muusikuid töötubadesse, kutsume esinema armastatud ansamblid, tunneme rõõmu jällenägemisest.“ 

Kirev programm – RO:TOROst VHK orkestrini

Programm on mitmekesine, et igaüks leiaks oma: on koorilaulu ja on klassikat, on rokki ja on puhkpilli, on harfi ja on lõõtsa. 

"VHK orkester astub üle koos Mari Jürjensiga. Kitarri ja keelpillide kooslus moodustab vahva terviku,“ räägib Liivi Tamm. "Ja muidugi RO:TORO –  Cätlin Mägi ja Sandra Vabarna torupillidel, Marko Mägi saksofonijazziga ja Silver Sepp, kes loob rütmimaamilma, mängides nii veega täidetud pesukausse kui ka jalgrattakodaraid. Ning jazzkitarr Marek Taltsi käes võib muutuda elektriliseks pärimuspilliks või milleks iganes.“

Mõistagi saab ka tantsida – ansambel Tuulelõõtsutajad lood on head nii tantsuks, kaasalaulmiseks, kui ka lihtsalt kõrva peale määrimiseks. Reedese festivalipäeva lõpus võetakse hetk esivanemate meenutamiseks ja muusikud kogunevad, et ühiselt jämmida. 

Laupäevane festivalipäev – muusika vallutab terve mõisa

Laupäeval oodatakse uudistajaid muuhulgas Mooste mõisa aita, Vanaajamajja, Veskiteatrisse, Folgikotta, Viinavabrikusse, Mooste Rahvamuusikakooli. "Tahame avada igal aastal Moostes mõne uue saali. Seekord on päevakontsertide suurim lava end üles seadnud Vanaajamaja valdustesse,“ räägib Liivi Tamm. "Päevaprogrammi kontserdid algavad hommikul ja vältavad õhtuni, mil algab suur võistluskontsert Mooste Folgikojas.“ 

Võistluskontsert on formaat, millesarnast Eestis teist ei ole: tänavu astuvad võistlustulle 12 muusikalist kooslus ja tulemusena selgitatakse välja parim rahvamuusikatöötlus, mis pälvib festivali Grand Prix ja 2000-eurose auhinna.

Seekord oodatakse võistlejatelt nägemust Räpina kihelkonnast kirja pandud loost "Küläkene väikokõnõ". Lisaks tuleb esitada vabalt valitud eesti rahvaviisi töötlus – regilaul, uuem riimiline rahvalaul, tantsulugu või pilliviis. Žanrilisi piiranguid ei seata, esinejate fantaasialend ning ootamatud kooslused pakuvad alati elamuse.

Tänavu astuvad võistlustulle Antsud, O´Reel, Cú, Tradimus, 6hunesseq, Küi, Cätlin Mägi & TÜ VKA torupilliõpilased, duo Viik,  Õed-Vennad Ristikheinad ning Helina ja Claudia, Trad.Kvintessents, The Tomahawk Brothers ja Mälutagune. 

Tule kohale või jälgi ülekannet

Oma silm on teatavasti kuningas. Suvine mõis ja mõnus muusika loovad kohapeal ehedaimaid emotsioone – festivali pileteid saab soetada Piletilevist või kohapealt. Moostel on heameel võõrustada ja näidata oma ilusat mõisa.

Kel aga vahetult osasaamiseks võimalust ei ole, saavad siiski nautida Folgikoja kontserte: DELFI-TV teeb Folgikoja kontsertidest ülekande 15. ja 16  juulil algusega kell 19. 

 

Festivali programm: 

Reedel, 15. juulil

Kell 14 Mehikoormas: festivali eelkontsert „Piiri peal“: Lüü Türr, Liinatsuraq, Väike Hellero, Mooste rahvamuusikakool ja Käokirjas
Kell 17. Festivali avamine Mooste  trepil
Kell 17.30 Mooste mõisakoolis: kogumiku "Liigu’, liigu’, laulukõnõ!“ esitluskontsert. Laule esitavad naiskoor Tempera ja segakoor Hilaro Võrust ning ansambel Miinus Seitse Tallinnast
Kell 19.00 Folgikojas Mari Jürjens ja VHK keelpilliorkester 
Kell 20.30  RO:TORO „Vana kuld”
Kell 22.30 Tuulelõõtsutajad
Kell 00.00 esivanemate tseremoonia, öömatk ja ööjämm

Laupäeval, 16. juulil

Kell 10.00–19.00 päevaprogramm Mooste mõisas. Kontserdid Mooste mõisa aidas, Veskiteatris, Viinavabrikus, Vanaajamajas
Alates kell 19.00 suur võistluskontsert Mooste Folgikojas, kus mõõtu võtavad 12 bändi
Kell 24. Öökontserdil astub üles legendaarne The Tomahawck Brothers!

Lisainfo: www.moostefolk.ee, FB: Mooste Elohelü

Trehväme ja laalamõ Moosten!

Foto: Kristina Masen

eu