Uudised

Uudised

Valgemetsa projektiruum avatakse kunstinäitusega
2022-07-06 11:48:00

9. juulil kell 15 avatakse Valgemetsa Projektiruum (VMPR) näitusega Aus ja Harper maal.

Valgemetsa Projektiruumi esimesele näitusele on kutsutud osalema kaks erineva käekirja kuid sarnase mõttemaailmaga kunstniku - maalikunstnik Cragie Harper Šotimaalt ning koreograaf ja interdistsiplinaarne kunstnik Kaspar Aus Tallinnast. Näitust läbiv ühine joon mõlema kunstniku loomingus on eksistentsiaalne side maaga.

Craigie Harper kujutab oma maalidel läbi kuiva huumoriprisma elu fiktiivses šoti külas nimega Kilmarning. Teoste motiivid - külaelu ja taluloomad - moodustavad otsese sideme näituse toimumiskohaga, samas kui iseäralik šoti kontekst avab võimaluse kultuuridevaheliseks suhtluseks. Tema maalidel kujutatu on osalt autobiograafiline ja osalt väljamõeldud - nende kahe maailma piir on ähmane ja moonutatud.

Kontrastina Harperile on Kaspar Ausi tööd abstraktsed ja minimalistlikud. Näituse kohta ütleb kunstnik „Astun ringi, kus kunagi oli ühiskond. Jõllitan selle keset, kohanen olukorraga, kuulan selles helisid. Käelabad asetan lõdvestumiseks reitele. Unustan nägemise varju oma kehagi, sest sügaval hinges avardub värelev valguse kujutluspilt.“

Üheskoos eksponeerides lubab just tööde stiililine erinevus anda ruumi üksteisele ning välja joonistub loomeprotsessi taga olev sarnane tung mis lähtub mängulisel ja paindlikul moel esitatavatest eksistensiaalsetest küsimustest. Lisaks esineb mõlema loomingus lapselik destruktiivne-kaootiline iseloomujoon.

Näituse avamine toimub 9. juulil kell 15. Näitust on võimalik külastada kuni 31. augustini eelnevalt kokku leppides (tel. +372 55580559 või +372 58129182).

Valgemetsa Projektiruum asub Valgemetsa külas Lõunaveere-Kohviku kinnistul 1930. aastatel ehitatud majas, mis varasemalt on funktsioneerinud nii kohviku, võõrastemaja, postkontori kui ka pioneerilaagri raadiojaama ja meditsiinipunktina. Sel suvel avatakse esimese sammuna kaks tuba kunstigaleriina, kus toimub Kaspar Ausi ja Cragie Harperi näitus (09.07.-31.08.). Valgemetsa Projektiruumi algatajate, kunstnikepaar Hannah Harkes ja Villem Jahu loodavad lähiajal renoveerida ka ülejäänud osa esimesest korrusest, kus võiks tulevikus toimuda kontserdid, töötoad, filmiõhtud ja muud kultuuriüritused. Eestvedajail pole praegu konkreetseid pikemaid tulevikuplaane - tegutsetakse vastavalt võimalustele, jälgides enda ning kohaliku kogukonna tundeid. Hetkel on see lihtsalt materiaalne pind mis on ideedele avatud.

eu