Uudised

Uudised

Ettelugemisvõistlus "Ühes väikeses Perviku raamatus”
 
2022-10-13 19:05:00

Traditsiooniline üle-eestiline 4. klasside ettelugemisvõistlus oli seekord pühendatud tänavu suurt juubelit tähistanud Aino Perviku loomingule. 

Põlvamaa eelvoor peeti Põlva Keskraamatukogu lasteteeninduses 12. oktoobril. 

Võistlus oli  osavõturohke:  15 õpilast kümnest koolist. 

Aino Perviku looming on rikkalik, ettelugemiseks oli valitud raamatuid pikalt ajateljelt. Nii ilmus „Kaarist on kasu“ esmakordselt  1971. aastal, tervelt 46 aastat  hiljem  nägi ilmavalgust „Tähenärija raamatukogu“  (2017).  Valikus oli palju erinevaid raamatuid. Kunksmoor oma vahva sahmimisega jäi seekord küll välja, aga ta on niigi kuulus. Küll saab öelda, et tähelepanu pälvisid tähed, lugemine ja raamatukogu.  Kõlama jäi mõte, et linnale, milles pole raamatukogu, jääb üle ainult kaasa tunda! 

Kõik lugejad olid väga tublid. Žürii nimel tagasisidet andnud Helje Põvvat nentis, et varasemate aastate soovitusi  on hästi arvesse võetud, aga kordamine on ikka vajalik. Selleks, et sõnad suust lahedalt välja pääseksid, on vaja suu hästi lahti teha. Diktsiooni tuleb jälgida.  Liitsõna on tegelikult üks sõna ja nii olgu siingi rõhk sõna alguses, nagu eesti keelele omane.  Loetava mõte tuleb välja tuua. Hoolikalt tuleb läbi mõelda sõnad, mida rõhutada, sest kõiki sõnu rõhutada pole vaja. Kaks asja saab kokku viia: sõnade rõhutamine  peab aitama välja tuua loo mõtet. Publik ootab, et esineja jõuaks  temaga silmsidet võtta.  Ajastki tuleb kinni pidada – ettelugemiseks on aega kuni kolm minutit. Muidugi ei paluta lugemist katkestada, kuid võrdse taseme puhul on eelistatud  need, kes ajapiirist kinni pidasid.  

Enne seekordset võistlust  otsustas žürii, kuhu kuulusid ka Aili Kolsar, Elsa Raadla ja Külli Ots, et seekord valitakse välja  vaid võitja, ühtlasi Põlvamaa esindaja  finaalis. 

Parimaks valis žürii  üksmeelselt Vastse-Kuuste Kooli õpilase Jane Tampuu, keda juhendab  õpetaja Kätlin Jõesaar.  Jane lugemine oli kindel ja selgehäälne, ta oskas  loos peituva mõte hästi esile tuua. 

Äramärkimist väärivad kõik osalejad ja juhendajad:

Annemai Tigasing – Viluste Põhikool, juhendajad  Helle Mendrik ja Ilona Tigasing 
Emili Raudsepp – Põlva Kooli 4.d kl, juh Ülle Rull
Ethlyn Palu – Räpina Gümnaasium, juh Evi Tiigimäe
Karl Ader – Saverna Põhikool, juh Kaire Siimus ja Tiina Hoop
Karl-Markkus Rebane – Räpina Gümnaasium, juh Sille Rebane 
Karl Martin Jaaska – Põlva Kooli 4.a, juh Annika Uibo
Karolin Trumsi – Põlva Kool, 4.b , juh  Elina Keerpalu
Kirke Gross – Põlva Kooli 4.c, juh Kristi Mäeots
Matilda Nuuma – Põlva koolo 4.c, juh Kristi Mäeots
Maria Koppel – Tilsi Põhikool, juh Meriliis Mandel
Melissa Kaha - Põlva Jakobi Kool, juh Heidi Lankots
Mirell Nurmla – Kanepi Gümnaasiumi 4.a, juh Kaidi Valli-Mägi
Ranek Kattai – Krootuse Põhikool, juh Aime  Sabre
Victoria Jõeäär – Mooste Mõisakool , juh Karin Kolbakov

Suur-suur tänu kõikidele osalejatel ja juhendajatele. 

Võistluse  finaalis 22. oktoobril Eestis Lastekirjanduse Keskuses esindab Põlvamaad Jane Tampuu. Eelvooru korraldamist ja osavõttu finaalist toetab Põlvamaa Arenduskeskus.

Lugemiseni

Põlva Keskraamatukogu 

 

 

 

 

 

                                              

eu