Uudised

Uudised

Põlvamaal algas raamatukogude kümnepäevak
2022-10-20 19:23:00

Põlva maakonnas  sai raamatukogudekaad alguse juba 19. oktoobril  Rasinal, kus peeti Põlvamaa XVII maaraamatukoguhoidja päev (maapäev).  

Kõigepealt  külastati Rasina loodusõppekeskust, kus Aare Veetsmann kõneles  haaravalt jahindusest ja loomadest.  Keskuses on olemas koguni sebranahk!  Rasina tubli raamatukoguhoidja Edda Prükk näitas  aamatukogu ja rääkis, kuidas ta Lõvi Lõrrina lasteaialastele raamatuid tutvustab.  Külakeskuse saalis ootas raamatukoguhoidjaid  käsitööringi Ilutegijad kaunis näitus. Käsitööhuvilised tegutsevad Õie Toova, Kersti Habo ja Vivika Kassi eestvedamisel, ringi kroonikuks on Edda Prükk. 

Pidulik koosviibimine südapäeval algas vägeva ühislauluga. Henno Käo asjakohaste sõnadega  luuletus "Raamat"  sobib imehästi  šoti rahvalaulu "Meremeeste laul" ("Meil tuuled sõnumeid tõivad...")  viisiga. 

Oma tervitussõnades juhtis POL-i aseesimees, Kanepi vallavanem  Mikk Järv tähelepanu sellele, et maakonnas on käimas koguni  kahe  raamatukogu ehitus - Leevakul ja Valgjärvel. Nii tema kui ka Põlva Vallavalitsuse kultuurispetsialist Eve Sokk rõhutasid, et raamatukogu töötab kogukonnale. Eve Sokk tuletas meelde, kuidas nad omaaegses Põlva vallas kõikide raamatukogude ruumiolusid parandasid ja  raamatukogudest said külakeskused.  Põlva Keskraamatukogu direktor Kati Maidla tänas kolleege tubli töö eest, tuues välja  nende loovuse ja paindlikkuse, mis  praegusel ajal väga oluline.

Seejärel oli käes aeg  tööjuubilaride  tunnustamiseks, keda  seekord on 11, tööaastaid 5-50. Kuldjuubilarid on Ilse Aigro (Valgjärve ) ja Iisi Puusepp (Põlva).

Põlvamaa parimaks maaraamatukoguhoidjaks valisid kolleegid tänavu Kiidjärve raamatukoguhoidja Krista Pika. Krista töötab raamatukogus 1992. aastast  alates. Kiidjärve raamatukogu-seltsimaja on ilus ja hubane. Krista on väga tubli lugejate kaasaja. Kaks korda kuus käib raamatukogus kuus Teisipäevaklubi.  Koos tutvutakse raamatutega, aga aktiivselt lüüakse kaasa ka teistes  tegevustes. Eriti tihe on teisipäevalistele  olnud tänavune raamatukogude aasta. Toreda kavaga eesti autorite ja klubi liikmete loomingust astuti üles 22. mail raamatukogu 65.  sünnipäeval,  mitu esinemist on avalikkuseni jõudnud  seltsimaja-raamatukogu FB-lehe vahendusel jne.  Krista Pikk ongi väga tubli oma töös sotsiaalmeediat kasutama.  Väga huvitavad ja  isikupärased on  raamatute videotutvustused.  Krista Pikk pälvis Põlvamaa Omavalitsuste Liidu tänukirja. Ühtlasi on Krista Põlvamaa esindajana  nomineeritud Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu konkursile aasta maaraamatukoguhoidja 2022.

Vabakutseline näitleja ja lavastaja Tarmo Tagamets esitas katkendeid  oma tulevasest  lavastusest ehk maailma edimädsest võrokeelsest pistüjalapullist "Kogõmus mass", mille teksti autor on Olavi  Ruitlane.  Esietenduseni jõuab lavastus kolme nädala pärast.  Tarmo Tagamets rääkis ka näitlejaõppest ja näitlejate-lavastajate igapäevatööst.

Maapäeva juhtis Edda Prükkk. Väga maitsvad supi ja pirukad valmistas Lili Lokk.

Maapäeva toetasid Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp ja Põlva Vallavalitsus.

Raamatukogupäevade raames on Põlvamaal toimuvast  saab ülevaate aadressil  https://www.eru.lib.ee/index.php/sundmused/raamatukogupaevad.  20. oktoober on ettelugemisepäev ja  raamatukoguhoidjad loevad ette lasteaedades, koolides, pansionaatides ja muidugi raamatukogudes. Seekord keskendutakse  Aino Perviku loomingule.  Külla tulevad  tõlkija Tiina Kattel, kirjanikud Urve Tinnuri, Lauri Räpp ja Anne-Mai Tevahi,  prantslannast kunstnik Anna Maquet,  mitmel pool ootavad huvilisi raamatukogukohvikud, saab osaleda viktoriinides mobiilirakenduse Actionpoint abil, väljas on põnevad näitused jne. 

Häid raamatukogude aasta raamatukogupäevi!

Põlva Keskraamatukogu

Pildiallkirjad: Lõvi Lõrr ehk Edda Prükk ning POLi aseesimees Mikk Järv tunnustamas Krista Pikka.

eu