Uudised

Uudised

Põlvamaa kultuuritöötajad külastasid Otepääd ja Viljandimaad
2022-11-22 12:08:00

Traditsiooniline iga-aastane Põlvamaa valdade kultuuritöötajate õppereis viis seekord Otepää valda ja Viljandimaale. Õppereisi fookuses oli kohalike omavalitsuste kultuurikorralduse reformid ning nende mõjud. Lisaks andis reis kultuuritöötajatele võimaluse omavaheliseks suhtlemiseks, kogemuste ja nippide jagamiseks, ning uute ideede ja innustuse noppimiseks. 

Esimesel päeval, 17. novembril, külastati Otepää kultuurimaja, kus saadi kokku Otepää kultuurikeskuste juhi ja kultuurikorraldajatega. Otepää vallavanem Jaanus Barkala tervitas külalisi ja rääkis, miks Otepää vallale on kultuur ja kultuurimajad olulised. Mõnusalt kohvi rüübates vesteldi sellest, mis ajendas Otepää valla kultuuriasutuste reformi ja kuidas on see mõjutanud kohalikke elanikke.

Pärastlõuna jätkus Karksi-Nuias, kus uudistati Kultuurikeskust ja vesteldi kultuurikorraldusest Mulgi vallas. Õhtupoolikul väisasid Põlva maakonna kultuuritöötajad Viljandimaa Omavalitsuste Liitu, kus Kai Kannistu tutvustas Viljandimaa kultuurielu. Õhtu veedeti hea söögi ja joogiga, kus jagati omavahel elavalt päeva kogemusi ja vaieldi Põlva maakonna ja valdade kultuuriasjade üle.

Teisel päeval, 18.novembril, väisati Kondase keskust. Kondase keskus on 2003. aastal loodud Viljandis asuv väike kunstimuuseum, mis tegutseb osana Viljandi linnavalitsusele kuuluvast Sakala keskusest.

Muuseumi kunstnik ja pedagoog Mare Unt, tutvustas keskust ja Härmide kunstnikedünastiat tutvustavat väljapanekut. Muuseumi teine näitus “Pikem suhe”,  uurib eri kihte meie suhetes rõivastega ning võimalusi riiete parandamise abil anda neile suhetele uus väärtus. Näituse kuraator, pärandilinn Viljandi linnameister Marta Konovalov, rääkis, et  näituse korraldajad tahavad leida tekstiilide parandamise, koosloome ja craftivismi abil võimalusi moodi ümber mõtestada ja luua hoolivamat keskkonda. Iga kulumine ja parandamine jutustab mõne loo inimese ja rõiva ühisest teekonnast.

Iga väike tegu, kasvõi nööbi tagasiõmblemine, annab meile võimaluse sekkuda globaalsetesse protsessidesse. Ka väike nõelapiste on revolutsiooniline samm, loomaks moega kauem kestvaid ja tähendusrikkamaid suhteid. Põlvamaa kultuuritöötajatel oligi võimalus selleks revolutsiooniliseks sammuks- istuti laua taha ja parandati ära oma auklikuks kulunud sokid, sallid, kindad ja kampsunid. Kel parandamist vajavat eset kaasas polnud, see sai parandada reisil viledaks kulunud sõbra kindapaari.

Reis lõpetati Olustvere mõisa ja Suure- Jaani tervisekoja külastamisega.

Reisi rahastas Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp ja Põlvamaa Omavalitsuste Liit. 


 

 

eu