Uudised

Uudised

Maanteemuuseumis näeb fotonäitust loodusesse unustatud romudest
2023-06-02 19:03:00

Sel nädalal avanes Maanteemuuseumis fotonäitus nukralt tukkuvatest romudest, mille fotode ja tekstide autoriks on ajakirjanik ja fotograaf Kaarel Tigas ning kannab pealkirja „Peateelt maha: romude rahula“.

Umbes viie aasta eest hakkas Tigas oma rännakutel mööda Eestit autot romude lähistel kinni pidama. Fotoaparaat on tal tööst tulenevalt nagunii pidevalt kaasas ning huvitavat rämpsu ja romusid on inimeste tagahoovides uskumatult palju. Näitus on ajendatud suhtumisest, et autot, mille omamine oli ehk veel kümmekond aastat tagasigi staatusesümbol, prügikasti ei visata.

Kaarel Tigas teab väita, et kuuldes autolammutusest või metallikokkuostust pakutavat hinda, peidetakse auto kuhugi lauda taha, lootuses, et see õnnestub kallimalt maha müüa või kunagi veel korda teha ning veidi erilisemate autode puhul arvatakse aga, et see läheb kunagi veel hinda. „No ega ikka ei lähe, eriti siis, kui see kusagil põllul tuulte ja vihmade meelevallas vedeleb,“ näitab Tigase kogemus. „Sel hetkel, kui see oleks hinnas, pudeneb see roostena sinnasamasse põllule, kui sellele köis külge panna ja liigutama hakata.“

On ilmselge, et autoromu näol on tegu ohtlike jäätmetega — akud, 6-12 liitrit kõikvõimalikke keskkonda kahjustavaid vedelikke, rehvid, plast ja palju muud. Autolammutuses või metallikokkuostus osatakse nendega ümber käia ja on teada fakt, et 95% autost on taaskasutatav.

Tigas on üsna kindel, et tal on oma hobiga tegelemiseks tööpõldu küllaga.

„Avastasin romud ja nende loodusega kokku kasvamise juba ammu, kuid ühtäkki märkasin, et need inimese ja looduse koos loodud taiesed hakkavad kaduma.“

Kaarel Tigase kaamerasilm on peamiselt peatunud 90. alul Eestisse toodud veidratel n-ö välismaa autodel. Eesti Maanteemuuseum tähistab sel aastal 29. juulil oma sünnipäeva taasiseseisvunud autode autoturu ja näitusega ning kõlamas on tolleaegne muusika ja muud ajastule vastavad  tegevused. Seetõttu heliseb omakandi fotograafi näitus romudest muuseumi plaanidega hästi kokku.

 

eu