Uudised

Uudised

Lõppes Põlvamaa haridusasutuste toitlustuse parendamise projekti II hooaeg
2023-06-14 12:34:00

 2021. aasta sügisel alanud Põlvamaa haridusasutuste toitlustuse parendamise projekti II hooaeg on lõppenud. Nüüdseks on end auditeerinud üheksa haridusasutust Põlvamaal. Õppeaastal 2022/23 osalesid projektis: Põlva Lasteaed Lepatriinu, Põlva Lasteaed Mesimumm, Tilsi Lasteaed Muumioru, Räpina Lasteaed Vikerkaar, Põlva Kool ja Ruusa Põhikool.

Möödunud sügisel 2022. võtsid väljakutse vastu end hinnata ja kõrvalt vaadata kuus asutust Põlvamaal. Soovijaid projektis osaleda oli rohkemgi, kuid kuna projekt hõlmab asutuse vaatlusi, hindamist ja põhjaliku tagasisideraporti koostamist, ei olnud võimalik kõiki asutusi vastu võtta. 2021. aasta kokkuvõttega saate tutvuda siin.

Toitlustuse parendamise projekt on alguse saanud Raplamaalt, kus seda on tehtud nii lasteaedades kui koolides juba aastaid. Tervise Arengu Instituut võttis selle algatusi ning laiendas üle-eesti. Nii need head praktikad levivad maakonnast maakonda.

Projekt hõlmab mitmeid tegevusi. Kõigepealt esitab Põlvamaa Arenduskeskus koolidele ja lasteaedadele üleskutse osaleda toitlustuse parendamise projektis. Peale registreerimist hakkab asutuses kokku kutsutud meeskond koos direktori, koka, tervisemeeskonna (kui see on varasemalt loodud) ja õpetajatega end ise hindama ning täidab eneseanalüüsivormi. Enda hindamine ja kritiseerimine on alati keeruline, kuid asutused saavad sellega suurepäraselt hakkama.

Põlva maakonna juhtrühm, kuhu kuuluvad omavalitsuste haridusspetsialistid, Tartu Rakendusliku Kolledži toitlustuse valdkonna spetsialistid ning Terviseameti Lõuna regionaalosakonna keskkonnatervise inspektor, käib omakorda asutuses vaatlemas. Koos arutatakse läbi eneseanalüüsivorm, ilmnenud väljakutsed ning siis jääb juhtrühmal koostada tagasisideraport, kus tuuakse välja asutuse tugevused, nõrkused ja parendamist vajavad valdkonnad. 

Projekti eesmärk on luua haridusasutuse toidule positiivne kuvand, eriti oluline on see koolitoidu puhul. Tähtis on parendada toitlustamise ja söömise keskkonda, mitmekesistada menüüd ning väärtustada asutuse tublisid kokkasid, kes teevad igapäevaselt tänuväärset tööd.

SEL ÕPPEAASTAL PÄLVISID MÄRGISE „TUNNUSTATUD LASTEAIATOIT PÕLVAMAAL 2023“ PÕLVA LASTEAED LEPATRIINU, PÕLVA LASTEAED MESIMUMM, TILSI LASTEAED MUUMIORU JA RÄPINA LASTEAED VIKERKAAR.

Täname südamest kõiki osalenud lasteaedu ja koole ja ootame uuel õppeaastal projektis osalema juba uusi asutusi!

Projektis osalemine ei ole kindlasti mugav ega kerge, kuid kuhjaga kogemusi saate kindlasti. Lisaks ilmnevad kitsaskohad, millest mööda vaatamine poe õigustatud.

Põlva maakonna toitlustamise parendamise juhtrühma nimel.

Irena Viitamees
Ennetustöö spetsialist
Põlvamaa Arenduskeskus
55686111
Irena.viitamees@polvamaa.ee

 

eu