Uudised

Uudised

Eesti toidu kuu Põlvamaal: kuhu minna ja mida teha?
2023-09-01 11:25:00

September on Eesti toidu kuu, mille raames toimub üle Eesti arvukalt toidule pühendatud sündmusi – toidufestivale, sügislaatasid, töötubasid ja konverentse. Põlvamaal kutsub toidukuu õpilasgruppe Karjalaste Mihklipäevale ja Karilatsi Vabaõhumuuseumi leivanädalale.

„Kuna septembris on kohalik toidulaud kõige rikkalikum, on just praegu õige aeg nautida kohalikku toitu ning täiendada talvevarusid. Meil on rõõm, et saame niivõrd eriilmeliste ja põnevate ürituste näol väärtustada kohalikku toitu ja inimesi, tänu kellele kodumaine toit meie lauale jõuab,“ sõnas Eesti toidu kuu programmijuht Kerli Nõges.
 
Eesti toidu kuu saab Põlvamaal alguse 27.-28. septembril, mil Karilatsi Vabaõhumuuseumis toimub Karjalaste Mihklipäev, kuhu on võimalik ette tellida korraldatavat sündmust lasteaedade ja põhikooli 1. astme õpilasgruppidele. Mihklipäeva käigus saab teha lõket ja mängida karjalaste mänge, lisaks saab näha rehetaresid ja mekkida mihklipäeva pidulauda. Ettetellimisel on võimalus Karjalaste Mihklipäevast osa saada ka täiskasvanutel ja peredel.
 
2.-10. oktoobrini toimub Karilatsi Vabaõhumuuseumis aga Leivanädal, kus õpilasgruppidel ja lasteaiagruppidel on võimalus osa saada muuseumitundidest ning käia üheskoos läbi teekond viljakülvist leivatüki suhu jõudmiseni. Leivapäeva on muuseumis läbi viidud juba aastaid ning rehetare on paik, kus suitsuhõngulises rehetoas saab elava ettekujutuse sellest, kuidas leib on sajandeid eestlaste lauale jõudnud.
 
Põnevaid toiduüritusi toimub mujalgi Eestis. Sel nädalavahetusel tasub sammud seada Tallinnas Põhjala tehases toimuvale „Maa tuleb linna“ Talutoidu laadale, Ülenurme sügislaadale ning Avatud triiphoonete ja aedade päevale Põhja-Eestis.


Eesti toidu kuud tähistatakse Regionaal-ja Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel juba üheksandat aastat ning programmi eesmärgiks on tutvustada tarbijale Eesti toidu lugu ja innustada kasutama koduses toidutegemises värsket ning hooajalist toitu. Sel aastal kutsub Eesti toidu kuutoitu ka targalt ja nutikalt tarbima.

Eesti toidu kuu programmi, toidu raiskamise ennetamiseks loodud nõuannete ning Peeter Piheli 0-kulu menüüga saab tutvuda eestitoit.ee lehel. 

Lisainfo:
Kerli Nõges
Regionaal- ja Põllumajandusministeerium
Kerli.noges@agri.ee
Tel 625 6560
eu