Uudised

Uudised

Põlvas tunnustati parimaid suvelugejaid 
2023-09-17 09:30:00

14. septembril tunnustati Põlvas Keskraamatukogu saalis tänavuse põhikooliõpilaste suvelugemise tublimaid lugejaid.

Kõigepealt tegi lasteraamatukoguhoidja Aili Kolsar kokkuvõte suvelugemisest, mida korraldati lisaks keskraamatukogule Ahja, Kanepi, Kiidjärve, Leevi, Mehikoorma, Tilsi, Vastse-Kuuste ja Veriora raamatukogus. Raamatukogud võtsid aluseks keskraamatukogu lasteteeninduses koostatud lugemisbingo pileti koos lugemise väljakutsetega. Kanepis olid kasutusel põnevad lugemisvihikud.
 
Suvelugemise puhul on tähtis tagasiside loetu kohta, mis väljendub toredates piltides, sisukate ja vaimukate vastustega küsitluslehtedes ja vestlustes raamatukoguhoidjatega. Aili Kolsar tõi osalejateni ka laste hinnanguid raamatutele. Näiteks väitis üks noor lugeja: „Raamatust (Julian Clary „Perekond Julged“) sai selgeks, et ükski inimene pole läbinisti pahatahtlik!“
 
Kokku osales 160 last last, kõige rohkem 7-8aastasi, neist tunnustusüritusele kutsuti 32. Noori lugejaid tunnustati kiidukirja ja kinkeraamatuga. Suvelugemisel noori küll pingeritta ei panda, aga olgu siiski nimetatud need, kes kõige rohkem lugesid: Karoliine Lutsar (osales kahes raamatukogus), Mirtel Jõgila, Katriin Jõgila, Heili Meribeth Rau
ja Eliisa Leppik.
 
Kirjanik Rainer Rahasepp kõneles oma lastele mõeldud loomingust. Tirelraamatus „Mamma jutustused = Mamma jutusõ´“ ilmunud õpetlikud lood jutustas Rainerile tema vanaema. Rainerile meeldivad väga mesilased, kes nagu inimesedki ei taha, et neile liiga tehakse. Raineri raamat „Mesilane Jako“ (setokeelses trükis „Miitsirk Jako“) paneb teises klassis õppiva nimitegelase kaudu lastele väga südamele üksteisele mitte liiga teha. Muide, mesilaste kuulmine olevat 170 korda teravam kui koertel!
 
Rainer Rahasepp rõhutas, et kuigi setokeelseid lugejaid on vähe, tahab ta, et seto keel säiliks, ja annab sellesse oma raamatutega panuse. Raineri hoogsal juhtimisel mängiti ka toredaid mänge. Suur tänu kõigile lastele, õpetajatele ja lastevanematele, kelle omavahelises heas koostöös suvelugemine teoks sai!
 
Eraldi olgu tänatud raamatukoguhoidjad Külli Vardja, Heli Adamson, Krista Pikk, Ilona Oeselg-Tigasing, Anne Konsap, Tia Võru, Mall Kõpp ja Külli Tohvri!
 
Tunnustusüritust toetasid Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp ja AS Värska Vesi.
 
Lähem info:
 
Aili Kolsar
Põlva Keskraamatukogu
Raamatukoguhoidja
Tel: 799 4321
eu