Uudised

Uudised

Kuidas tuua filmiraha Lõuna-Eestisse? Tartu Filmifond uuris Vilniuse kogemust
2023-10-26 14:36:00

Kes meist ei teaks seriaale "Tšernobõl", „Sissi“, „Noor Wallander“ või „Katariina Suur“? Lisaks sellele, et tegemist miljonite inimeste lemmikutega, seob veel neid veel üks asjaolu – need seriaalid on filmitud osaliselt Leedu pealinnas Vilniuses.

Liialdamata võib öelda, et Vilnius on muutunud filmiproduktsioonide lemmikkohaks, kuhu ikka ja jälle tulevad peaasjalikult Saksamaa, Suurbritannia või Põhjamaade filmikompaniid filmima. Kuid mitte ainult nemad. Vilniuse on avastanud ka Netflix ning just Vilniuses on filmitud Netflixi kuulus sari “Stranger Things”. Sarja tegevus toimub Lukiškėsi vanglas, mis on pärast vangla sulgemist muudetud ägedaks kultuuritehaseks, kus on praegu oma koha leidnud galeriid, kontserdisaalid jne. Muide, jalutades Vilniuses ringi võib üsna kergesti kohata järjekordseid filmivõtteid. Linnaelanikud on nendega juba üsna harjunud.
 
Teisalt toob see ka Vilniusele sisse ka arvestatava rahasumma ning aastate jooksul on ainuüksi maksudena Vilniusse maha jäänud miljoneid eurosid maksutulu. Kuid kaudsed sissetulekud linnale on veelgi suuremad, sest ostavad ju produktsioonifirmad teenuseid ka kohalikelt ettevõtjatelt. See tähendab aga raha ja töökohti. Seega on ilmselgelt filmitegijatele lokatsioonide pakkumine kasulik. Kuidas seda aga teha, sellega käis Tartu Filmifond koos Ida-Viru, Jõgevamaa ning Kagu-Eesti arengukeskustega Vilniuses tutvumas. 
 
Filmitegijate maaletoomiseks tuleb vaeva näha
 
Jurate Pazikaite Vilniuse Filmfondist tutvustaski Eesti külalistele fondi tegevust, rõhutades, et kõik edulood, kus Vilniusse on toodud mitmeid suuri produktsioone, on suure töö tulemus. Kuna Vilniuse Filmifond on numbrite usku, siis mõõdavad nad väga täpselt, kui suur on majanduslik tulu linnale. Ja nagu öeldud, pole see väike.
 
Seetõttu pole imestada, et paljud piirkonnad üritavad erinevate toetusmeetmega meelitada filmitööstust enda juurde. Erand pole Tartu Filmifond, mis on alates 2015. aastast toetanud Tartus ja Tartumaal filmimist ning aastate jooksul toetanud enam kui 30 filmi valmimist. Toetuse määr on kuni 30 protsenti regioonis tehtud abikõlbulikest kogukuludest ning kui küsida, et miks Tartu Filmifond on filmitegijate vastu sedavõrd helde, siis peitub vastus matemaatikas. Nimelt on väljaarvestatud, et filmide rahastusmudeli puhul toob iga kulutatud euro piirkonda tagasi 5-6 eurot.
Tartu Filmifond, mis on seni toetanud filmide tootmist peaasjalikult Tartu ja Tartumaal, laiendas suvel oma geograafilist areaali ja laienes Lõuna-Eestisse. Fondiga liitusid Jõgevamaa, Põlvamaa, Valgamaa ja Võrumaa. Selle tulemusena hakkas Tartu Filmifond toetama filmivõtteid piirkonnas, mis katab ligi kolmandikku Mandri-Eestist.
 
Tartu Loomemajanduskeskuse tegevjuht Külli Hansen nägi Lõuna-Eestit kui filmitööstuse võimalikku lokatsioonikohta optimistlikuna: „Tartus ja Lõuna-Eestis on olemas põnevad lokatsioonid, mida pole seni kuigi palju kasutatud. Lisaks on piirkonnas olemas ka oluline hulk teenusepakkujaid – alates rohelise märgisega hotellidest kuni filmispetsialistideni välja. Just toetavate teenuste pakkujate osas oleme näiteks Virumaaga võrreldes palju paremas seisus. Samas on vaja veel palju tööd teha. Oleme loomas andmebaase, kuhu koondame foto- ja videograafe, lokatsioonide asjatundjaid, kohalikke hobinäitlejaid ja platsimeeskonna liikmeid, samuti professionaalsete teenuste nagu heliloojad, postproduktsiooni tegijad või operaatorid – pakkujaid. Otsime ka maakondadest omale partnereid, kes aitaksid filmimeeskondadel leida põnevaid võttepaiku ja kes jääksid meie kontaktisikuteks piirkonadades.“
 
Tartu Filmifondil on esimeste koostöötegevustena plaanis koguda infot Lõuna-Eestis tegutsevate ja filmitööstusele teenuseid või tooteid pakkuvate ettevõtete kohta, kaardistada ja fotografeerida filmilokatsioone ning korraldada filmiprofessionaalidele piirkonda tutvustavaid tuure. Esimese taotlusvooru Lõuna-Eestis filmimiseks avab Tartu Filmifond veel sel aastal, novembris.
 
Novembri keskel toimub Tartus aga kahepäevane rahvusvaheline seminar, mis toob kokku lokatsiooni- ja produktsiooniprofessionaalid ning piirkondlikud filmifondid. Seminari eesmärk on jagada kogemusi, kuidas tuua rahvusvahelisi filmiproduktsioone Eestisse ning läbi selle kasvatada meie teenuste eksporti.
 
 
Tekst ja fotod: Sander Silm
 
Pildiallkirjad: Vilniuse Fabijoniškesi linnaosa, kus toimusid menuka seriaali "Tšernobõl" võtted ning Vilniuse üks uutest ja põnevamatest filmilokatsioonidest on Liepkalnise endine veereservuaar.
eu