Uudised

Uudised

Põlvamaal alustas kodanikuhariduse teemaline õpiring
2023-11-06 15:44:00

Põlvamaa Rahvaülikool käivitas 31. oktoobrist kogukonnaringide sarja “Kodanikuks olemise ABC”, mis keskendub erinevatele kodanikuks olemise aspektidele. Tegu on üle-riigilise projektiga, kus kogukonnaringide ellukutsumiseks kasutatakse Põhjamaades populaarset õpiringi meetodit.

“Kutsume Põlvamaa aktiivseid ja ettevõtlikke elanikke arutlema selle üle, mis on hooliva ühiskonna alustalad. Keskendume nii sellele, mis on meie õigused ja kohustused kodanikuna, aga ka kui palju on võimalik üksikisikul kogukonna või riigi elu mõjutada.  Teeme seda Põhjamaades populaarse õpiringi meetodil, mis on üks kaasavamaid aruteluvorme,” ütleb Põlvamaa kogukonnaringi läbiviija Terje Paes.

Kogukonnaringid “Kodanikuks olemise ABC” alustasid möödunud nädala teisipäeval, 31. oktoobril ja kestavad järgmine kuu aega. Kodanikuhariduse teemaline õpiring on osalejatele tasuta. Ringi eestvedajaks on Põlvamaa Rahvaülikooli juhatuse liige Terje Paes, kes on pikaajalise kolmanda sektori kogemusega ja olnud ka rahvaülikooli asutajaliige.

Kogukonnaringis arutletakse, kuidas paremini teostada oma õigusi ja kohustusi kodanikuna ning kui palju on võimalik üksikisiku algatusega muuta kohalike omavalitsuste seisukohti. Õpiringi metoodika on väga levinud Põhjamaades, kus seda kasutatakse demokraatia arengu toetamiseks läbi vaba- ja kodanikuhariduse.

Terje Paesi sõnul lähtutakse kogukonnaringi läbiviimisel kodanikuõnne ja vabahariduse ideedest. “Kodanikuõnn on eaülene ja just seetõttu on oodatud kogukonnaringidesse inimesed igas vanuses. Kogukond ei ole üksi, vaid koos tegutsemine ja just vabatahtlik tegevus on võimalus näidata oma oskusi ning panustada ühtlasi parema elukeskkonna ja kogukonnatunde loomisesse,“ rõhutab ta.

Põlvamaa kodanikuhariduse teemalised õpiringid toimuvad Põlvamaa Rahvaülikoolis aadressil Metsa 1, Põlva neljal korral (31.10, 17.11, 27.11 ja 05.12) ning algusega kell 17.00. Ühe õpiringi kestus on 4 akadeemilist tundi, õppekava kogumaht on 16 akadeemilist tundi.

Sarnaseid kogukonnaringe viiakse 2023. aasta jooksul läbi 15 maakonnas üle Eesti. Need toimuvad Eesti Rahvaülikoolide Liidu projekti “Kodanikuks olemise ABC” raames. Projekti rahastab Norra Aktiivsete Kodanike Fond, mida vahendab Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga. Projektiga saab lähemalt tutvuda siin: www.rahvaulikoolideliit.ee/projektid/acf/

Foto: Põlvamaa kogukonnaringi eestvedaja Terje Paes. Allikas: erakogu


Lisainfo:

Terje Paes
Kogukonnaringi läbiviija
Põlvamaa Rahvaülikool
polvamaary@gmail.com
528 9151

Krista Hallik
ERLi projekti koordinaator
krista@ktg.edu.ee
526 9690

eu