Uudised

Uudised

Advendiaja algust Mehikoormas tähistasid valgusinstallatsioon ja kustumatu lootus
2023-12-04 21:21:00

Pühapäeval, I advendil süttis tuhandeid jõulutulekesi ja küünlaid üle kogu Eesti, sealhulgas Mehikoormas, kus jõuluootuse algust tähistati valgusinstallatsiooni ja elava tulega, mis sümboliseeris kohalike jaoks lootust kiriku taastamisest.

Advendiaja tulede süütamine tõi pühapäeva õhtul Mehikoormasse nii palju kohalikke ja eemalt tulnuid, et nii mõnegi reipama jaoks möödus jumalateenistus kiriklas püstijalu. Jumalateenistus kutsus kohaletulnuid üles hoidma lootust enese sees ning jääma iseendale truuks.

Peale jumalateenistust süüdati kiriklas elav tuli, et viia see kirikuparki paljude tõrvikute ning tuleasemete süütamiseks. Seejärel süttis valgus kiriku tornis, mis on siiani püsti aastast 1944, millest alates kirik ise on varemetes.

Valguse ilmumine hävitatud kiriku ja selle ainsana alles jäänud torni akendesse pani paljudel südame rõõmust tuksuma ning puudutas lootusekiirt, et sellest valgusest võib sündida kogu kiriku taastamine. Seda õnnistavat sündmust oli kohapealsete inimeste hinnangul tulnud jälgima sadakond inimest. Seda nii kohalikust kogukonnast kuni Põlvani ja Tartuni välja. Sündmust austas ka oma kohalolekuga vallavanem Enel Liin perega.

Kirikutorni valgusinstallatsiooni saamislugu selgitas kohalolnuile naaberküla elanik Kalle Mälberg, kes kinkis kirikule ka omatehtud maali, mis kujutab 1944. a kiriku põlengut tema isa mälestuste järgi.

Seejärel liikus rahvas trummipõrina saatel Mehikoorma keskväljakule seal püstitatud jõulukuuse juurde. Toimus taaskord tulede süütamine, Mehikoorma ja rahva õnnistamine ning jõululaulude järel avas päkapikk ametlikult jõuluvana postkasti. Ühtlasi kuulutati Mehikoorma jõulumaa avatuks.

Pühapäevane sündmus Mehikoormas näitas selgelt, kui oluline on siinse piirkonna inimeste jaoks kirik. Mehikoorma kirik on olnud paljudele oluliseks majakaks ja seda nii sisemise, kui välise valguse näitajaks.

eu