Uudised

Uudised

2023. aasta silmapaistvam kultuuritoetaja Lõuna-Eestis on OÜ Varola juht Toomas Heering
2024-01-12 09:39:00

Lõuna-Eesti Postimees kuulutas 2023. aastal teist korda välja konkursi „Silmapaistev kultuuri toetaja", kuhu esitati kandidaate Valga-, Võru- või Põlvamaalt, kes on märkimisväärselt panustanud kohalikku kogukonda ja kultuuriellu. Tänavu pälvis kultuuritoetaja tiitli ülekaaluka poolehoiuga Räpina ettevõtja Toomas Heering, osaühingu Varola juht – mees, kes on võtnud endale südameasjaks toetada ja elavdada Räpina kultuuri igas võimalikus mõõtmes.

Toomas Heeringu tegevus ei piirdu vaid ettevõtlusega. Ta on kohaliku puhkpilliorkestri, kammerkoori, peo- ja rahvatantsurühma liige, kaitseliitlane ning kodukandi noorkotkaste rühmajuht, vallavolikogu ja Põlva Inseneride Liidu juhatuse liige ning paljude muude tegevuste eestvedaja – Heeringu panus kogukonda on laiapõhjaline ja mitmekülgne. Mitte ainult organisatsioonide liikmena, vaid ka sponsori ja eestvedajana pani Toomas möödunud aastal õla alla mitmetele sündmustele, tegevustele ja kollektiividele. Näiteks oli tema ettevõte Noorte Eurovisioonil Eestit esindanud Räpina tüdruku Arhanna Sandra Arbma üks sponsoritest. Lisaks toetas ta 2023. aastal Räpina lasteaia Vikerkaar Krõlli rühma osalemist Tartu 11. võimlemispeol „Imedemaa" ja Räpina Noorte Puhkpilliorkestri 155. aastapäevakontserdi ning suvelavastuse „Leevaku kullakaevur" toimumist.  Heeringu eestvedamisel toimusid Räpinas veel mitmed kultuurisündmused, sealhulgas aastavahetuse valgusšõu Räpina keskväljakul, vanasõidukite näitus Räpina Hea Kodu Päevadel ning ühtlasi oli ta üks organiseerijaid 13. noorte laulu- ja tantsupeol „Püha on maa" Põlvamaa/Räpina laulu- ja tantsurühma juures.

Kindlasti võib mehe „aadressile" kirjutada veel mitmeid sündmuseid ja tegevusi, mida Varola OÜ juht Toomas Heering eelmisel aastal toetas ja sponsoreeris –  tema varasematest ettevõtmistest ja kultuuri toetavatest tegevustest võiks kirjutada lausa raamatu. Võib öelda, et tegu on inimesega, kes hoiab Räpina kultuuri elus ja aitab sellele tuult tiibadesse puhuda. Toomase näol on tegemist aktiivse kogukonnahingega, kes panustab igal võimalusel Räpina arengusse ja tegevustesse nii eraisikuna kui ka ettevõtjana.

Tagasihoidlik mees nendib, et tema tegevus on paljuski suunatud kogukonna ja kultuuri elavdamisele, sest ta soovib seda hoida elavas ja aktiivses seisus. „Eks ma olen võimaluse piires ikka kohalikke tantsurühmi, laulukoore, muid kollektiive, üritusi ja ettevõtmisi toetanud," sõnas ta, rõhutades kogukonna olulisust kultuurielus osalemisel ja selle toetamisel. Ettevõtte Varola juhina räägib Heering, et tema tegemiste ja edu taga on aga tugev meeskond: „Teen seda, sest olen kohalik patrioot. Püüame vaikselt kultuurielu elus ja üleval hoida. Ja mitte ainult mina üksinda, vaid koos töökollektiiviga."

Lisaks oma ettevõtte juhtimisele on Heering ka ise suur kultuuritarbija, külastades regulaarselt teatreid, kontserte ning muid kultuurisündmusi. Ta on eeskujuks kogukonnaliikmetele, andes mõista, et kultuuril on võime kogukonda ühendada ja elavdada – igaüks saab anda oma panuse selle arengusse ning seeläbi luua positiivset tulevikku.

Tunnustusauhinna „Silmapaistev kultuuri toetaja" andsid Varola OÜ juht Toomas Heeringule üle Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha, SA Tartu 2024 juhatuse liige Kuldar Leis ja Räpina vallavanem Enel Liin.

Tekst ja foto: Meriliin Vahesaar

eu