Uudised

Uudised

Vargamäe viimane lugu jõuab harrastusfilmina peagi publiku ette 
2024-02-09 09:48:00

Laupäeval, 2. märtsil esilinastub Põlva Kultuuri-ja Huvikeskuses Vargamäe viimase loo – Tammsaare “Tõde ja õigus” V osa - ainetel 2024. aasta alguses valminud film “Armastus ja sunnitöö”. Filmitegijateks on Alle-Saija Teatritalu meeskond, kes on sama materjali alusel paar aastat tagasi toonud välja ka samanimelise suvelavastuse. 

Filmi sisu keerleb ikka ümber Vargamäe. Ja ei saa see viimanegi lugu ilma omavahel vimma kiskuvate vanaperemeesteta, kes isegi oma eluõhtul üksteisega rahu ei tee. Vaenu õhutab see, et Orul pole korralikku pärijat. Vargamäe noored näevad aga sealsamas ikka vaeva töö, elu ja armastusega, täpselt nagu vanasti. Ka Mäe Indrek on tagasi Vargamäel, lootes soode ja väljade raskest tööst – vabatahtlikust sunnitööst -  leida lunastuse oma viltuläinud elule.

Üks aastaring saab täis ja järgneb teisele, inimesed tulevad, muutuvad ja lähevad, aga Vargamäe püsib. Filmi tehti alates 2022. aasta lõpust ning põhiosas filmiti see 2023. aasta kevadel ja suvel. Põhilisteks võttekohtadeks olid Filmi Vargamäe külastuskeskus Võrumaal, Karilatsi Vabaõhumuuseum ja Alle-Saija Teatritalu ümbrus Põlvamaal. Filmi pikkus on 122 minutit. Filmi stsenaristid on Tarmo Kruus ja Ingrid Ulst, rezissöör-operaator-monteerija on Ingrid Ulst, helioperaator Hanno Teppo, filmimuusika autorid on Annika Rahnu ja Ingrid Ulst. Filmis tegi kaasa suurem osa Alle-Saija Teatristuudio trupist, külalisnäitlejaid oli ka Pajusi Teatrist ja mujalt. Kokku oli filmitegemisega seotud üle 30 inimese. 

Filmi rezisööri sõnul sai film alguse sellest, et sama lavastuse trupile oli Tammsaare materjal väga armsaks saanud ning seda sooviti eriliselt jäädvustada. Tema sõnul on tegemist küll harrastusfilmiga, kuid seda on püütud teha hästi ning professionaalset nõu küsides. “Kuigi me oleme teatriharrastajad ja sellise täispika mängufilmi tegemine on meie jaoks esmakordne, tegutsesime täie pühendumusega ning meie soov oli valmis teha võimalikult kvaliteetne linateos. Meie mentoriks oli kutseline rezissöör Jaanis Valk, kes oli väga inspireeriv juhendaja ning kelle nõuandeid rakendasime võimalikult palju,” selgitas rezissöör Ingrid Ulst.

Filmi “Armastus ja sunnitöö” avalik esilinastus toimub Põlvas seetõttu, et Põlvamaa on filmitegijate kodumaakond ja ka osa filmist filmiti just Põlvamaal. Filmi saab esilinastuse järel näha mitmel pool Eesti rahvamajades ja filmitegijaid saab jäktuvalt kutsuda filmi näitama kõikjale, kus filmi vastu huvi tuntakse. 

Lisainfo:

Filmi rezissöör / juhatuse liige-loovjuht Ingrid Ulst  MTÜ Alle-Saija Teatritalu
+372 50 29 724
info@alle-saija.ee ;

Lisainfo filmi kohta:
https://filmfreeway.com/projects/2969515 https://alle-saija-pood.voog.com/piletid/kontserdid-ja-muud-kultuurisundmused/filmi-armastus-jasunnitoo-esilinastus-02-03-2024-kl-19-00  

eu