Uudised

Uudised

Põlva Instikurmul toimub aegade suurim võrukeste laulupidu Uma Pido!
2024-05-13 12:10:00

Põlva Intsikurmu laululaval toimub 1. juunil järjekorras juba kuues võrukeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido, mis toob Intsikurmu mändide alla rekordilised ligi 4000 esinejat.

Uma Pido on rahvapidu, mida peetakse võrokestele omase rõõmu, ilmanägemise ja kuraasiga ja mis ühendab Eestile olulised väärtused – kohavaimu ja laulupeotraditsiooni. Seekordse peo keskmes on mäng, mis pakub lihtsat rõõmu koosolemisest, kooslaulmisest ja kooshingamisest. Üheskoos lustides ja hõisates hoiame võrokeste pärandit.

Uma Peo lavastab Diana Leesalu, kelle sõnul tuleb seekordne pidu mänguline ja mitmekihiline ning näitab nii kultuuri nooruslikku kui rahvalikumat poolt. “Peol näeb kõike seda, mida mängumaailm võib pakkuda – heade laulude ja põnevate tantsude kõrval fantaasiarikast mängu ja selle kujutlust,“ ütleb Leesalu.

Suurel rahvapeol löövad kaasa 3900 suurt ja väikest lauljat ja tantsupundid Põlva Päntajalad, Hopser ja Veriora Vingerdi, solistid Mari Kalkun, Meelika ja Meelis Hainsoo, Contra, Hilje Murel, Andres Mähar jt, saateorkester Riivo Jõgi eestvõtmisel ja Karmid Torud ja kõik see rahvas, kes Intsikurmu kokku tuleb.

Uma Pido peakontsert algab kell 18 Intsikurmu laululava peal. Rahvale on peopaik avatud kella 16.30st. Peo lavastaja on Diana Leesalu, kooride üldjuht Küllike Joosing, kunstnikud Marion Undusk ja Martin Mikson, liikumisjuht Ingmar Jõela, nukulavastaja Taavi Tõnisson. Etenduse muusikapoole on kokku seadnud Ardo Ran Varres.

Pidu jätkub SIMMANIGA, kus mängib ansambel Kõhukesed.

Piletid on Piletilevist ostes 12 ja 10* eurot, perepilet 35 eurot. Toetajapilet 25 eurot. Pilet kohapeal Intsikurmus 15 ja 12* eurot. Perepilet on 45 eurot ja perepiletiga saavad sisse kaks täiskasvanut ja kari lapsi (kuni 18a).

Alla 7-aastasele lastele on sissepääs rahata.

*7–18a lapsed, pensionärid, tudengid

Pane tähelele!

Uma Pido eelõhtul, 31. mail kell 19 tuleb Põlva Maarja kirikus ettekandele Põlva kihelkonna rahvaviisidele ja -tekstidele loodud teos "Tähemõrsja“. Tegemist on põneva teosega, mille autor Erki Meister on toonud kokku Vana Võromaa ja puhkpillid – trompetist fagotini ning võru keele ja keelpillid. Dirigeerib Jaan Ots.

Piletid (10 eurot ja Uma Pidol osalejatele 5 eurot) on saadaval kohapeal.

Vaata lisaks: umapido.ee

Uma Pido on üks osa "Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024“ lisaprogrammist.

 

eu