Uudised

Uudised

TAI: HPV kodutest on aidanud emakakaela sõeluuringul osalust jõudsalt kasvatada
2024-05-19 23:55:00

HPV kodutest on uudne ja usaldusväärne viis emakakaelavähi sõeluuringul osalemiseks – 2023. aastal kasutas seda võimalust ligi 5000 naist. Emakakaelavähi sõeluuringu tegemiseks valis kodutesti enim naisi Võru ja Ida-Viru maakonnas ning 60- ja 65-aastaste hulgas. Ida-Virumaal said ligi pooled ning Põlva- ja Võrumaal üle veerandi kodutesti teinud naistest proovivõtuvahendi apteegist, näitasid Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja Tervisekassa koostöös läbiviidud kodutestiprojekti tulemused

2023. aasta teises pooles pakuti kodutesti valiku võimalust kõigile emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma naistele, kes aasta esimeses pooles polnud veel uuringut jõudnud teha. Naisi kutsuti sõeluuringule SMS-i, e-kirja või tavakirja teel. Kodutesti soovi korral said naised selle tasuta tellida veebist ning valida, kas test saadetakse tavapostiga sobivale aadressile või pakiautomaati. Lisaks pakkusid koduteste 89 apteeki Valga, Viljandi, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakondades.

Kokku telliti 2023. aastal enam kui 6700 kodutesti, neist üle 600 väljastasid apteegid. Kodutesti proovi saatis laborisse analüüsimisele 4903 naist (enam kui 10% sõeluuringul osalenutest), neist 337 sai kodutesti apteegist.

Sõeluuringul osalenute hulgas oli kodutestijaid enim 60- ja 65-aastaste naiste hulgas, vastavalt 12,8% ja 13,8%. Maakondades oli kodutesti valinute osakaal suurim Võrumaal (14,6%) ja Ida-Virumaal (14,4%) nendes maakondades elavatest sõeluuringul osalenud naistest.

„Kodutestimise võimaluse pakkumine viimastel aastatel on väga positiivselt mõjutanud osalust, kuna kodutest on usaldusväärne viis emakakaelavähi sõeluuringu tegemiseks, osutudes sobivaks paljudele naistele, kes ei saa või ei soovi teha sõeluuringut tervishoiuasutuses“, kommenteeris TAI vanemanalüütik Reeli Hallik. „Sõeluuringus osalemine on oluline ja samas lihtne tegevus, mida oma tervise heaks teha ning on võtmetähtsusega, et vähki ennetada või võimalikult vara avastada,“ lisas Hallik.

Emakakaelavähi sõeluuringu osalusmäär on viimaste aastate jooksul oluliselt suurenenud, tõustes 44,9%-lt 2020. aastal 64%-ni 2023. aastal. Tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna tõi eriti märkimisväärsena välja, et esmakordselt jõudis üks maakond, Saaremaa, 70% osalusmäärani, ja siin on oluline mõju ka kodutestimisel.

„Rõõmustas ka see, et just vanemad naised kodutestimise nii hästi vastu võtsid. Tänu sellele võimalusele jõudsid sõeluuringule nüüd ka need naised, kes poleks ehk muidu osalenud. Murettekitav on endiselt teistest maakondadest madalam osalusmäär Ida-Virumaal“, lisas Suurna.

Kui Valga, Võru, Viljandi ja Põlva maakonnas pakuti koduteste apteekides esmakordselt, siis Ida-Virumaa apteekidest oli kodutesti kättesaadav juba teist aastat järjest. Apteekidest väljajagatud kodutestidest ligi 70% väljastasid Ida-Virumaa apteegid. Apteegist said kodutesti 43% Ida-Virumaal, 27% Põlvamaal ja 25% Võrumaal sõeluuringu tegemiseks kodutesti valinud naistest.

Eesti Proviisorapteekide Liidu juht Ly Rootslane märkis, et apteekidest kodutestide jagamine parandas oluliselt selle testimisviisi kättesaadavust. Rootslane tõi välja, et Ida-Virumaa on hea näide sellest, et võimalus apteekidest kodust proovivõtuvahendit kätte saada on oluliselt kaasa aidanud sõeluuringu osaluse kasvule. Lisaks kodutestide jagamisele tutvustasid apteekrid naistele ka üldisemalt sõeluuringute mõtet ja soovitasid osaleda, sest Ida-Virumaal on paraku paljud inimesed eestikeelsete infokanalite vähesed kasutajad ja mitmed kampaaniad nendeni ei jõua.

„Meil on hea meel, et sel aastal on koduteste võimalik apteekidest jagada juba alates aasta algusest. See kindlasti suurendab veelgi sõeluuringus osalejate protsenti“, lisas Rootslane.
TAI viib 2023-2024 HPV kodutestiprojekti läbi koostöös Tervisekassa, SYNLABi, Eesti Proviisorapteekide liidu, Apotheka, Euroapteegi, Südameapteegi ja Benu apteekidega.

2024. aastal on oodatud emakakaelavähi sõeluuringule ravikindlustatud ja ravikindlustuseta naised sünniaastaga 1959, 1964, 1969, 1974, 1979, 1984, 1989, 1994. Sel aastal on kodutest kättesaadav sihtrühmale nii veebist tellides kui Viljandi, Valga, Võru, Põlva ja Ida-Viru maakondade apteekides juba alates jaanuarist kogu sõeluuringuaasta vältel.

 

Valdo Jahilo
avalike suhete juht
tel: 5353 6789
Teams: valdo.jahilo@tai.ee
Tervise Arengu Instituut
Jälgi meid Facebookis

 

 

eu