Uudised

Uudised

Põlvas avab uksed kaasaegse kunsti galerii, kus eksponeeritakse Põlvamaalt pärit kunstnike töid ja tegemisi
2024-05-28 20:06:00

Põlva Kultuurikeskuses avab uksed kaasaegse kunsti galerii, kus eksponeeritakse Põlvamaalt pärit kunstnike töid ja tegemisi. Avanäituse „LAPSEPÕLVEPUNK“ kuraator on Põlvamaal elav kunstnik Margret Paide.

 

Näituse eesmärgiks on tuua märgilisel Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna aastal kokku Põlvamaalt pärit ning selle kohaga seotud kunstnikud ühiseks loomeprojektiks ning tutvustada näituse külastajatele Põlvamaa kunstnike loomingut, kaasaegset kunsti ning selle erivorme.

Näitusel on esindatud ühe või mitme teosega kunstnikud: Alo Valge, Toomas Kuusing, Mati Kuusing, Yyhely Hälvin, Aapo Ilves, Evelyn Grzinich, Katrina Kolk, Margret Paide, Temuri Khvingia, Kadri Toom, Triin Anijalg, Elise Nigul, Tauno Ööbik, Janek Karakatš, Billeneeve ja Heiki Kähr. Näituse avavad Billeneeve performance ning Aapo Ilvese laulud.

Nagu ka pealkiri "Lapsepõlvepunk" ütleb, on näitus seotud lapsepõlve meenutuste ja magusa nostalgiaga. Kuraator, kunstnik Margret Paide:„Näituse sisukontseptsiooni ja ruumi loomise eeskujuks võtsin enda ja oma kaksikõe lapsepõlve. Kasvasime üles Põlvas kahetoalises korteris, kus ühes toas olime meie ja teises meist 16 aastat vanem vend. Kuna vend tegeles juba sel ajal muusikaga, olid meil alatihti külas muusikud ja sõpradest anarhistid musitseerimas ja venna tuba erinevate maalingute ning postritega "dekoreerimas". Suure venna eeskujul hakkasime õega ka oma tuba sodima, kõigega mis värvi teeb. Me maalingud katsid põrandaid, seinu, mööblit ning see levis kui seenhaigus mööda koridori edasi... Sürrealistliku alatooniga näitus "Lapsepõlvepunk" ei ole otseselt seotud pungiga, vaid 90ndate ning milleeniumi aegse vahetu vaimuga, mis hõlmasid endas vabadust ning ajastu vahetust.“ 

Avatav loomeruum- KuKe Galerii on kaasaegset kunsti eksponeeriv galerii Põlvas, mis asub kultuurikeskuse endises puutöökojas, estakaadi all. Puutöökoda tegutses kultuurikeskuse avamisest (1991.a.) 2002/2003 aastani. Töökojas valmisid kultuurikeskuse ja Intsikurmu laululava dekoratsioonid ja rekvisiidid. Töö ümberkorraldamise käigus kaotati puutöökoja funktsioon. Endist puutöökoda siseõuega hakati kasutama laoruumi ja panipaigana. Galerii hakkab olema avatud suvehooaegadel, hooajalisteks kuraatornäitusteks ning erinevateks põnevateks loomeprojektideks. 

Näituse avamine toimub reedel, 31. mail kell 19.00. Sündmus kuulub linnaruumifestivali „ÖÖPÄEV PÕLVAS“ programmi. https://polvapaevad.ee/

https://tartu2024.ee/programm/oopaev-polvas-2024/?event=92857

Näituse avamist toetab Eesti Kultuurkapital ja Põlvamaa ekspertgrupp.

Fotol kunstnik ja näituse kuraator Margret Paide (foto: Margret Paide)

Info edastas:

Eerika Mark
Direktor, Põlva Kultuurikeskus
Tel: 533 27 335
Kultuurikeskus.ee

 

eu