Uudised

Uudised

Põlva Kultuurikeskuses avatakse täna näitus "Krati metafoorid", mille autorid on tunnustatud fotograafid Prantsusmaalt ja tehisintellekt Midjourney
2024-05-30 13:03:00

30 mail kell 18.00 avatakse Põlva Kultuurikeskuses näitus „KRATI METAFOORID“, mille on loonud prantsuse tunnustatud fotograafid Eugénie Baccot, Cyril Abad (Prantsusmaa) ja tehisintellekt Midjourney.

"Krati metafoor" on fotograafia-alane koostööprojekt, mille on loonud Eugénie Baccot, Cyril Abad (Prantsusmaa) ja tehisintellekt Midjourney. Sellel teekonnal tehisintellekti ja muistsete eesti rituaalide südamesse kohtume virtuaalkeskkondade uute osalistega, kes vormivad enda laborites tulevikuühiskondi. Fotonäitust on inspireerinud asjaolu, et Eesti valitsus kasutab kratti tehisintellekti metafoorina ja selle eesmärk on kasvatada avalikkuse teadlikkust tehisintellekti mõistest. Riigis, mis tüürib täieliku digiteerimise suunas kasutatakse seda ka arutelu algatamiseks tehisintellekti staatuse üle. Analoogia, mis ulatub nii kaugele, et valitsuse virtualiseerimise programmile on valitud nimeks #KrattAI, on inspireeritud sellest, et eesti kultuuris on muistsed uskumused ja folkloor kesksel kohal.

*Pidulikul avamisel on kohal ka fotograafid ise, et rääkida lugu mis on inspireerinud neid looma näitust, mis võlub oma ilu ja mõtlema paneva teemaga.

Autorid: EUGÉNIE BACCOT- Inimene ja rohkem kui 10 aastat tegutsenud vabakutseline fotograaf. Teostab pikaajalisi fotograafiaprojekte kõikjal maailmas.

MIDJOURNEY- Tehisaruprogramm, mis genereerib tekstiliste kirjelduste põhjal pilte. Midjourney on bot, mis töötab Discord’i serveris.

CYRIL ABAD- Inimene ja 10 aastat tegutsenud vabakutseline fotograaf. Teostab pikaajalisi dokumentaalse sisuga projekte, millele on omane ainulaadne ja sageli ebatavaline perspektiiv ning fookuse seadmine inimese rollile ühiskonnas.

*Näituse Põlvasse jõudmist toetavad: Tartu 2024, Prantsuse Instituut Eestis.

Lis info:

https://www.kultuurikeskus.ee/sundmused/krati-metafoor-the-kratt-metaphor/

https://tartu2024.ee/programm/krati-metafoor/

https://polvapaevad.ee/

Eerika Mark
Põlva Kultuurikeskus
533 27 335
Kultuurikeskus.ee

eu