Uudised

Uudised

Mooste Elohelü tähistab veerandsada
2024-06-25 21:15:00

Moostes on ettevalmistused suureks folgipeoks täies hoos: XXV Mooste Elohelü festival toimub juba 5. ja 6. juulil.

XXV festival toob selle märksõna alla kokku esinejaid nii lähedalt kui kaugelt: avakontserdiks saabub Jaapanist Moostesse Taiko-trummide ansambel TEAM EN.

„On suur rõõm tutvustada seda suurepärast kooslust ka Põlvamaal. Nad on väisanud Eestit ka varem: viimasel tuuril anti viimse kohani väljamüüdud kontserdid Tallinnas, Pärnus ning Jõhvis, nüüd on Lõuna-Eestis võimalus sellest väge täis show´st osa saada. TEAM EN liikmed on väga huvitatud meie pärandist ja kultuurist ning nende suur unistus on muu hulgas nautida ehedat Vana Võromaa suitsusauna,“ räägib festivali projektijuht Liivi Tamm.

Lisaks mahuvad reedesesse festivalipäeva ka tulised Sitsiila viisid Beati Mandolini esituses. Ansambel kaasab oma etteastesse ka noore Eesti artisti Kertu-Liis Õnnise, kes põimib kandlel Eesti pärimuslikke viise tuliste sitsiilia tarantelladega. Õhtuprogrammi Mooste Folgikojas lõpetab ansambli Curly Strings kaasahaarav etteaste.

Mõis külalistele valla

Laupäevalgi on mõis muusikale valla ja kontserte on igal sammul: kiika Folgikotta, piilu Veskiteatrisse, kuulata mõisahäärberis, püüa helisid Vanaajamajas või ela kaasa Aidas. Festival tähistab oma 25. sünnipäeva, seega saab osa tagasivaatest festivali kirevale ajaloole. Pillimäng ja lauluviisid võtavad hoo sisse hommikul ega vaiki enne ööd, sest päevaprogrammis astuvad üles kooslused Setost Viljandini, Tallinnast Saaremaani.

Juubelifestivali puänt on suur võistluskontsert, kuhu tänavu valiti esinema 10 muusikalist kooslust. „Väga erinevad artistid, väga erinevad stiilid, palju nooruslikku energiat ja väga huvitavad lähenemised meie pärimuse töötlemisele,“ iseloomustab Liivi Tamm. „On kandlekõla, on rokki ja on punki – ei kadesta žüriid, kes peab siiski otsustama, kes on maailma kõige parema Eesti rahvamuusikatöötluse autor.“ Üles astuvad ansamblid Ehale, Meteora, Lummatus, Kuma, Permanent Blue, Humin, Duo Tõiv, Patrick Staak ja Bänd, Õed-Vennad Ristikheinad Vähendatud Koosseisus ning Õtekse.

Tänavu seatakse uude vormi uuem rahvaviis „Vihmakõnõ, vellekene”, mille on linti laulnud Rõugest pärit Linda Männiste (1911–1999).

Lisainfot programmi kohta saab uurida veebiaadressilt www.moostefolk.ee

HEA TEADA:

XXV Mooste Elohelü programm:

Neljapäeval, 4. juulil kell 18 eelkontsert Mehikoormas

Üles astuvad Mooste Pilliklubi, Käokirjas, Ütsiotsõ ning Kirekibõnaq. Kõlavad tantsulood, regilaulud ja uuemad rahvalaulud Lõuna-Eestist, muu hulgas Aksel Tähnase kandlelood. Kava seab kokku Urmas Kalla Võro Instituudist.

Reedel, 5. juulil Mooste Folgikojas

-        Kell 19.00 Taiko-trummide ansambel TEAM EN Jaapanist. Ansambli moodustavad Kazunari Abe, Yosuke Oda, Yuka Kakuma, Hana Iida ja Miku Shibata, kes on tutvustanud taiko-trumme ja iidseid Jaapani traditsioone üle terve maailma.

-        Kell 20.30 Sitsiilia ja Eesti – Beati Mandolini. Laval kohtuvad Sitsiilia ja Eesti traditsiooniline rahvamuusika, mandoliinid ja kannel. Kontserdil otsitakse Lõuna- Itaalia masurkadele ja tarantelladele sarnaseid jooni ja mustreid Eesti pärimusmuusikast, mida siis kordamööda, kõrvuti ja kokku esitatakse.

-        Kell 22.00 Curly Strings – see on intensiivne ja mänguline musitseerimine, meeldejäävalt ilusad meloodiad ja siiras esitus.

Laupäeval, 6. juulil

-        Päevakontserdid Mooste mõisa hoonetes, pilliviisid igal nurgal, rõõmus meel ja hää toit! Esinevad väga erinevad kooslused ja artistid, on rokki ja punki, kuuleb kannelt ja saksi, on tantsu ja laulu!

-        Suur võistluskontsert Folgikojas algusega kell 19. Selgub, kes on maailma kõige parema Eesti rahvamuusikatöötluse autor! Võistluskontserdil astuvad üles ansamblid Ehale, Meteora, Lummatus, Kuma, Permanent Blue, Humin, Duo Tõiv, Patrick Staak ja Bänd, Õed-Vennad Ristikheinad Vähendatud Koosseisus ning Õtekse!

Lisainfo: 

festivali projektijuht Liivi Tamm (510 7011; liivitamm@gmail.com)
programmijuht Tuuli Metsoja (5116308; tuuli.metsoja@gmail.com)

Foto: Harri A Sundell

Vaata lisa: www.moostefolk.ee

eu