Uudised

Uudised

Festival tutvustab kanepitaime väärt omadusi
2024-07-08 13:28:00

Tööstusliku kanepi kasvatamine ja väärindamine on maailmas tõusev trend. Euroopa Komisjoni andmetel on viimastel aastatel kanepikasvatuseks ettenähtud pind ELis märkimisväärselt suurenenud – 20 540 hektarilt 2015. aastal 33 020 hektarile 2022. aastal, kasv 62 %. Kanepi tootmine pakub Euroopa Liidu põllumajandustootjatele, tööstussektorile ja tarbijatele laialdasi võimalusi ning aitab saavutada Euroopa rohelise kokkuleppe eesmärke. Kanepi tootmine on süsiniknegatiivne ning kanepi omadus imada endasse süsinikdioksiidi ja vabastada hapnikku rohkem kui puud, teeb sellest tõelise tuleviku taime. Tööstusliku kanepi kiud on tugevad ja paindlikud ning sellel on potentsiaali asendada mittetaastuvaid toormaterjale. 

Kanepi vallas, igati sobiva nimega paigas, toimub festival, mille eesmärk on näidata selle intrigeeriva taime väärt omadusi. Tööstusliku kanepi keskkonnasõbralikkus ja kasutusvõimalused haakuvad Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 juhtmõtte ellujäämise kunstidega, need on oskused ja väärtused, mis aitavad inimestel ellu jääda ja loodust hoida nii, et ka tulevikus oleks hea elada. Kanepi Festival rikastab Tartu 2024 põhiprogrammi ja leiab aset 19.-20. juulil. 

Festivali raames toimuvale kanepikonverentsile on kaasatud koostööpartnerid, kelle abiga saab veenduda, et kanepitaime näol on tegu supertaimega. Säästva Renoveerimise Infokeskuse juhataja Tarmo A. Elvisto tutvustab konverentsil kanepivilla. „Keskkonnasõbralikumaid ehitusmaterjale kasutades vähendame kliimasoojenemist põhjustavat süsinikujalajälge, hoiame ära tarbetult tekkivaid jäätmeid ja loome tervislikku elukeskkonda. Tõeline tulevikumaterjal nende eesmärkide osas on kanep,“ on Elvisto veendunud.
Kanepit saab kasutada nii toidus, kosmeetikas, tekstiilitööstuses kui ehituses. Kanepibetoon ökoloogilise materjalina on ehitusvaldkonnas küll juba levinud aga seda saab kasutada ka disainivaldkonnas, nagu teeb seda disainer Hannah Segerkrantz, kes tutvustab konverentsil kanepibetooni omadusi. Tema juhendamisel saab proovida kanepibetoonist sisustuselemendi loomist.

Miks kanepit kasvatada? „Kanepi kasvatus on hea viis muuta külvikorda mitmekesisemaks. Kanep ei välista ühegi teise kultuuri järgnemist külvikorras ning pole ka ühtegi kindlat kultuuri, mis kindlasti peab olema samal põllul enne kasvanud. Teadaolevalt ei ole spetsiifiliselt teraviljade, kaunviljade ega ka ristõieliste kahjureid või taimehaiguseid, mis võiksid kanepit kahjustada. Kanepi juured on pikad ning ulatuvad sügavamatesse mullakihtidesse, seetõttu on neil ligipääs seal asuvatele toiteelementidele ning kuivema ilma puhul ka niiskusele,“ teab rääkida Nordic Hemp TÜ kvaliteedijuht Joonas Põllumäe, kes peatub konverentsil sel teemal pikemalt. Lisaks on Nordic Hemp TÜ välja töötanud Eesti esimese kanepiseemne sordi Estica, millest on kasvatatud ka Savernas asuv kanepilabürint. 

Kanepi ajaloolist tausta avavad konverentsil tekstiiliarheoloog Riina Rammo ja toidukultuuri uurija Anu Järs. Kanepi kandi perenimede teemalise töötoa viivad läbi nimeuurijad Evar Saar ja Mariko Faster. Oma kogemusi kanepi kasvatamisest ja väärindamisest jagavad ettevõtjad Eestist ja Lätist.

Kanepi Festivali raames saavad külastajad lisaks konverentsile ja labürindile nautida ka meelelahutusprogrammi. 19. juulil toimub Jõksi Laululaval Kanepi isetegevuslaste kontsertetendus, külalisesinejateks Nele-Liis Vaiksoo ja Olav Ehala, avatakse valgusmets. 20. juulil annavad Jõksis kontserdi Púr Múdd ja Terminaator.

Täpsem kava kodulehel: kanepifestival.ee


Kerli Koor
Kanepi Festivali meeskond

Fotol kanepilabürint Savernas 2022. aastal. Autor: Tauno Pettai

eu