Uudised

Uudised

Toimus konverents "Maaelu leiutajad"
2024-03-25 21:05:00

Möödunud nädala lõpul toimus konverents "Maaelu leiutajad" – tegemist oli konverentside sarja "Kogukonna vedurid" VII konverentsiga. Maaelu leiutamisega tuli tutvust tegema ligi 120 osalejat, kellele oma kogemust maaelu leiutamisel jagasid kahe päeva jooksul kokku 13 esinejat.

Konverentsi avasid korraldajad Valgamaa Partnerluskogu tegevjuht Tiina Ivask ja Põlvamaa Partnerluskogu tegevjuht Tiiu Rüütle. Avasõnades meenutati varasemalt toimunud konverentse. Saalis oli neidki, kes kõigil kuuel eelneval konverentsil osalenud olid. Samuti tõid korraldajad esile mure, et pandeemia on pärssinud inimeste omavahelist suhtlemist. Konverentsis nähti aga võimalust! Võimalust taas omavahel suhelda, päriselt rääkida, päris inimestega!

Esimese ettekande tegi Kairi Kasearu, kes jagas Leevaku küla ajalugu ja kogukonnalavastuse loomise teekonda ideest etenduseni. Lavastus "Leevaku kullakaevur" esietendus 2023. aasta suvel ning osutus sedavõrd menukaks, et algselt ühe suve projektina planeeritud ettevõtmist korratakse ka 2024. aasta suvel.

Sarnasusi võis leida Lenna Kuurmaa ja Lauri Mäesepa ning Küllike Lilienbergi ja Urmas Hiie lugudes. Kes liikus pealinnast Ilmaveerele, kes Vidrikesele. Mõlemate soov on olnud seejuures mingil viisil kogukonda panustada. Kui Setomaale loodi uus keskus – Ilmaveere – milles tegutseb nii hotell kui restoran, siis Vidrikesele rajati külamaja, mis on ühtlasi ka restoran Külamaja. Lisaks kohalikule restoranile on Urmas ja Küllike ka eestvedajad Abu Dhabis asuval Valgeranna restoranil.

Noorte vaadet elu võimalikkusest maal jagasid Liis-Loreen ja Eliise-Mariin, kes on Koka talu eestvedajate, Karin ja Selgur Sepa, tütred. Nende vestlus kinnitas vanasõna "Kes palju teeb, see palju jõuab." Ei ole midagi ületamatut, kui on piisavalt pealehakkamist ja hea tiim!

Lugu sellest, kuidas taastada usk elu võimalikkusesse, jagasid Maarja ja Villy Võrk, kes on Raplamaal asuva Töömaja eestvedajad. Töömaja pakub toetatud elu- ja töökeskkonda neile, kel sõltuvusprobleemid. Rääkides statistikat tõi Villy välja, kuidas ligi 1/3 teenuse kasutajatest saavad sõltuvusest jagu, mis on igati märkimisväärne!

Teatud määral võib sõltuvusparalleeli tuua ka Märt Treieri teemaplokiga "Kui mugavusest saab nuhtlus", vaadeldes mugavust kui sõltuvust.

Uue ajastu võimalustest rääkisid Kuplandi algatajad – Lisanna Elm ja Dan Mikkin. Kupland on kaugtööks disainitud maa – nagu nad ise seda nimetavad. Sinna alla on koondatud Kagu-Eesti kaugtöö tegemise võimalust pakkuvad organisatsioonid, kust leiad sobiva koha töötegemisest nii endale kui meeskonnale.

"Kogukonna vedurid" konverentsi korraldajateks olid Põlvamaa ja Valgamaa Partnerluskogu, kes jõudude ühendamisega 5 aastat pausil olnud traditsiooni taaselustasid! Lähtudes osalejate positiivsest tagasisidest oleme rõõmsad – konverents täitis oma eesmärki inspireerida ja motiveerida! 

Tekst ja foto: Anett Hallap

 

eu